13 грудня православні віряни відзначатимуть День святого апостола Андрія Первозванного. В народі цей день іменують «Андрія» або ж «Калита». Хоч Андрій Первозванний – християнський святий, але народні традиції звичаї і обряди в день цього святого мають стародавній, дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання «калити».

Колись в цей день українській молоді дозволялося проводити різноманітні забави з жартами та пустощами. Тому це свято є найулюбленішим серед студенства УДПУ, і в попередні роки гучно святкувалося на факультетах/інституті. Андріївські вечорниці, жарти, веселощі, випікання та кусання калити, різноманітні ігри, ворожіння, відтворення обрядів, приготування традиційних українських вареників, – все це об’єднувало викладачів та студентів у велику університетську родину.

Відродження і збереження унікальних духовних скарбів, які успадковані нашим народом від глибокої давнини сприяє удосконаленню змісту підготовки майбутніх вчителів на засадах етнокультурних традицій українців.

Вітаємо з Днем Андрія Первозванного! Бажаємо світла в душі, міцних сил, мудрості, наполегливості, віри в себе, покровительства святого Андрія!

Нехай світлини із архіву допоможуть вам поринути в магію стародавніх обрядів.

Пресцентр УДПУ