23-24 травня 2018 р. на базі двох факультетів (природничо-географічного і факультету фізики, математики та інформатики) відбулася ювілейна міжнародна наукова конференція «Астрономічна школа молодих вчених».

Із вітальним словом до учасників наукового зібрання звернувся перший проректор УДПУ імені Павла Тичини, доктор педагогічних наук, професор Андрій Гедзик. Андрій Миколайович підкреслив, що наш університет не випадково став місцем проведення 20-ї астрономічної конференції, адже саме в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини було започатковано школу молодих вчених-астрономів у 1998 році. Тому місто Умань можна впевнено вважати «гравітаційним центром України».

У перший день роботи конференції на пленарному засіданні виступили видатні науковці в галузі природничих наук: доктори фізико-математичних наук, професори Володимир Захожай, Олег Железняк, Анатолій Відьмаченко.

Особливо жваве обговорення спричинила доповідь доктора фізико-математичних наук, професора Всеволода Лозицького, який висвітлив проблему «Сонце і життя на Землі».

Неабияке враження на присутніх справив виступ доктора педагогічних наук, професора кафедри фізики і астрономії та методики їх викладання УДПУ Ігоря Ткаченка, який окреслив особливості методичної підготовки майбутніх вчителів освітньої галузі «Природознавство». Доповідь Ігоря Анатолійовича відбувалася в НВЦ «Планетарій» на базі факультету фізики, математики та інформатики. Дидактичні та технічні можливості цього наукового центру дали можливість науковцю візуально продемонструвати різні астрофізичні теорії.

24 травня на засіданні круглого столу свої напрацювання презентували молоді науковці – студенти бакалаврату та магістранти факультету фізики, математики та інформатики.

По завершенню виступів досвідчені вчені вручили дипломи кращим доповідачам, підвели підсумки конференції та окреслили перспективи розвитку фундаментальної науки. Зі словами подяки до організаторів конференції, зокрема до ректора університету професора Олександра Безлюдного, звернувся доктор фізико-математичних наук, професор Олег Железняк. Він відзначив високий рівень організації, сприятливу атмосферу, змістовний формат наукового заходу та висловив сподівання на подальшу співпрацю.

Пресцентр УДПУ