У Молодецькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Маньківської районної ради Черкаської області відбувся виїзний науково-методичний семінар співробітників лабораторії «Етнологія Черкаського краю», що функціонує на факультеті української філології УДПУ імені Павла Тичини (керівник – кандидат педагогічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури, українознавства та методик їх навчання Наталія Сивачук).

Науковці університету (професор Наталія Сивачук, доценти Оксана Циганок, доцент Наталія Мамчур, Олександр Санівський, викладач Віта Кириченко) спільно з учителями школи та директором Петром Карпенком обговорили актуальні питання вивчення регіонального фольклору.

У програмі заходів відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на честь вчителя, педагога, фольклориста, етнографа, філолога, археолога, мовознавця, філософа, краєзнавця, журналіста Хрисанфа Ящуржинського.

Змістовною була промова кандидата педагогічних наук, доцента кафедри української літератури, українознавства та методик їх навчання Оксани Циганок, яка наголосила, говорячи про нашого земляка: «На хвилі національного піднесення кінця XIX – першої чверті XX століть творчий доробок Хрисанфа Ящуржинського став наріжним каменем у підмурівок будови незалежної України. Він – один з тих, кого називають «будителями національної свідомості».

Ящуржинський був представником справжньої української еліти, яка вважала, що знання мови рідного народу, його культури – це святий обов’язок. Праця Хрисанфа Ящуржинського (дописи у часописах «Киевская старина», «Известия Таврической археологической комиссии», «Русский филологический вестник» та інших) на ниві народної культури є дійсно подвижницькою.

Із поверненням Хрисанфа Петровича на Уманщину (1911 рік) розпочався новий період його життя. Дбаючи про збереження історичних пам’яток, він став одним із засновників та співробітником Уманського краєзнавчого музею. Наприкінці свого життя вчений заповів цьому закладові власну бібліотеку.

У 1913 році було офіційно відкрите Уманське відділення Київського товариства охорони пам’яток старовини та мистецтва, головою якого став Xрисанф Ящуржинський. Цого ж року Хрисанф Петрович, пошанувавши рідну землю, надрукував короткий історичний нарис про Умань. Загалом же обсяг та зміст інформації про перебування Xрисанфа Ящуржинського на Уманщині та останні роки його життя надзвичайно малий.

Викладачі та студенти Уманського педуніверситету продовж багатьох років продовжують подвижницьку працю вченого. З 1998 року у навчальному закладі діє науково-дослідна лабораторія «Етнологія Черкаського краю». Систематично проводяться конференції, семінари, круглі столи, майстер-класи. Поштовхом до дослідження його доробку у науковому світі України стало дослідження Марини Павленко про Хрисанфа Ящуржинського.

Відрадно, що при лабораторії функціонує студентське наукове товариство імені Хрисанфа Ящуржинського. Під час щорічних фольклорно-етнографічних експедицій студентів та викладачів зібрано тисячі зразків усної народної творчості, сотні одиниць зразків народного ремісництва. Їх дослідження засвідчили, що земляки вченого дивним чином зберегли свою фольклорну пам’ять: тексти пісень, записаних Ящуржинським сто років тому, збереглися і  до цієї пори.

Фронт боротьби за державу Україна сьогодні триває не тільки на передовій, він ще запекліший на ідеологічній, освітній ниві. Наш обов’язок перед наступними поколіннями – відстояти право бути українцями, господарями на своїй землі. І у цій справі архіважливо зберегти пласт традиційної народної культури. У цьому руслі спрямовує свою діяльність лабораторія «Етнологія Черкаського краю». Наші духовні надбання не повинні належати тіням забутих предків, вони мають належати майбутньому!

Пресцентр УДПУ