Факультет інженерно-педагогічної освіти обрав одним із пріоритетних напрямів наукової роботи – винахідництво та трансфер технологій. За останні 5 років у процесі патентно-ліцензійної та винахідницької діяльності викладачами і студентами факультету  зроблено 37 винаходів та отримано на них патенти України. За цими патентами  укладено 12 ліцензійних угод із впровадження винаходів на виробництві.

З метою популяризації та подальшого трансферу  розроблених технологій викладачі і студенти факультету щорічно беруть активну участь у Всеукраїнському конкурсі «Винахід року», який організовує Міністерство освіти і науки України. Так, за останні 5 років за результатами Конкурсу  вони були відзначені дипломами: «Винахід року 2016» за винахід «Великогабаритний сферичний дзеркальний космічний рефлектор», «Кращий винахід 2018 року» за винахід «Ліхтар проблискового поліцейського маячка-антикрила», «Кращий винахід 2019 року»  за винахід «Сонячний портативний дистилятор води із пневматичним сферичним рефлектором».

Велику зацікавленість інноваційними розробками та подальшим їхнім трансфером висловлює Міністерство освіти і науки України. За результатами роботи конкурсної комісії Міністерства, викладачі і студенти факультету стають фіналістами багатьох інноваційних конкурсів. Зокрема, у 2019 році ми стали одними із 15 фіналістів та взяли участь 15-17 травня 2019 року у «Всеукраїнському фестивалі інновацій» із захистом стартап-проєкту та демонстрації діючої моделі «Сонячний портативний дистилятор води із лінзою Френенля». В жовтня 2019 року стали одними із фіналістів «Конкурсу інноваційних проектів Sikorsky Challenge 2019» та фіналістом Міжнародного Форуму "INNOVATION MARKET", який проходив у листопаді 2019 року на території Міжнародного Виставкового Центру.

За результатами цих конкурсів та захисту стартап-проєктів університет та його учасники отримали ряд дипломів, свідоцтв, сертифікатів для подальшого навчання у створенні інноваційних проєктів.

До винахідницької діяльності та трансферу технологій широко залучається студентська молодь. В цьому році було розроблено та затверджено положення про конкурс «Start-Up проєкт» в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини та розроблена форма заявки для університетського конкурсу студентських стартап-проєктів.

В межах роботи проблемної групи «Студентського проектно-технологічного  бюро» її члени, студенти Мазур В.В, Іванов С.В, Тржесковський  І.К, Дерман Д.Д, Мелентьєв Я.О. стали співавторами 7 винаходів.

В майбутньому, на основі затвердженого положення та проєкту угоди між «Національним офісом інтелектуальної власності» та центром підтримки технологій та інновацій «TISC», планується створення та подальше функціонування регіонального Центру підтримки технологій та інновацій на базі факультету інженерно-педагогічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Отже, винахідництво та трансфер технологій є одним із дієвих та ефективних наукових напрямків, який спрямовує та підтримує ректорат, деканат факультету інженерно-педагогічної освіти упродовж багатьох років.

 

Олег Мелентьєв,
доцент кафедри технологічної освіти, кандидат педагогічних наук,
відповідальний за патентно-ліцензійну і винахідницьку діяльність та
трансфер технологій

 

Пресцентр УДПУ