Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України з 9 до 14 грудня в Україні проводився Всеукраїнський тиждень права, у рамках якого в УДПУ відбулася низка заходів.

Упродовж тижня проходили зустрічі студентів із працівниками правоохоронних органів. У аудиторії 308 працювала юридична клініка, у якій надавалась правова допомога за участю викладачів кафедри економічної теорії і права економічного факультету Ірини Ніженської, Василя Гейка, Оксани Митяй, Інни Коваль.


За ініціативи кафедри економічної теорії та права було проведено правовий конкурс на тему: «Забезпечення виконавчих дій» за участю представників Уманського міськрайонного управління юстиції, викладачів та студентів економічного факультету. В ході правового заходу розглянуто питання про сучасний стан міськрайонного управління юстиції, розвиток його окремих секторів. Про це розповів працівник управління юстиції Володимир Тимченко. Його колега Володимир Тесиченко у своєму виступі особливу увагу приділив таким основними завданням управління юстиції як: забезпечення захисту прав і свобод людини і громадянина у визначеній сфері діяльності; ведення відповідно до законодавства Державного реєстру обтяжень рухомого майна, Державного реєстру іпотек, Державного реєстру правочинів, Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного реєстру громадських формувань; організаційне забезпечення та координація роботи відділів державної виконавчої служби, органів реєстрації актів цивільного стану, інших органів та установ юстиції; реалізація основних завдань, визначених Мін’юстом, Головним управлінням юстиції в Черкаській області, стосовно діяльності зазначених органів юстиції, здійснення контролю та заходів щодо поліпшення їх роботи.

10 грудня за участю викладачів кафедри економічної теорії та права було проведено засідання круглого столу на тему: «Реалізація права на захист в кримінальному судочинстві». В науковому заході взяв участь провідний адвокат м. Умані Руслан Дашицький, викладачі та студенти економічного факультету. В ході засідання розглянуто питання захисту прав людини в кримінальному процесі, а саме: прийняття нового Кримінального процесуального кодексу України; завдання нового Кримінального процесуального кодексу України; основні положення закону та загальна характеристика; нормативно-правова база та її стан у даній сфері правового регулювання. Учасники круглого столу розглянули законодавчі та наукові підходи до захисту прав особи (зокрема, підозрюваного, обвинуваченого) в кримінальному провадженні України. Обґрунтовано недоцільність хаотичного внесення змін і доповнень до нового Кримінального процесуального кодексу України. Відбувся обмін думками. В цілому ділова розмова учасників круглого столу засвідчила інтерес до обговорюваної на науковому заході теми.

11 грудня на історичному факультеті відбулася зустріч за круглим столом на тему: «Права і свободи людини і громадянина в Україні». Організаторами зустрічі виступили деканат факультету Тетяна Кузнець та співробітники юридичної клініки університету. Вступне слово було надано директору юридичної клініки, юрисконсульту, викладачу кафедри всесвітньої історії та правознавства Василеві Підлісному. У результаті цієї зустрічі студенти мали можливість отримати багато корисної та цікавої інформації. Учасники заходу жваво обмінювались думками.

«Закон і право – для всіх одні» - девіз правового брейн-рингу, котрий відбувся на історичному факультеті. Викладачі кафедри всесвітньої історії та правознавства Тетяна Родік і Олексій Олєйнічук (вони ж розробляли план заходів з проведення Всеукраїнського тижня права) підготували для студентів цікаві запитання і юридичні задачі. Три команди учасників - майбутні вчителі історії та правознавства – продемонстрували високий рівень ерудиції. Після напруженої інтелектуальної боротьби перемогу здобула команда «міхновці».


За сприяння кафедри всесвітньої історії та правознавства та юридичної клініки університету було проведено круглий стіл, присвячений 65-річниці з Дня прийняття Загальної декларації прав людини. Учасниками заходу стали головний спеціаліст з правової освіти населення, завідувач правової громадської приймальні з надання правової допомоги Уманського міськрайонного управління юстиції Василь Сплодитель, викладачі кафедри всесвітньої історії та правознавства та студенти історичного факультету. Під час круглого столу Василь Якович ознайомив студентів зі спільними та відмінними положеннями Загальної декларації прав людини і Конституції України. Після цього відбулося обговорення підготовлених студентами тем, що стало ще одним кроком у розширенні правового світогляду майбутніх вчителів-правознавців.


13 грудня викладачі кафедри економічної теорії та права спільно з керівником служби у справах дітей Уманської міської ради Олександром Декарчуком провели семінар з питань захисту прав дитини, на якому обговорювалося широке коло питань. Зокрема, йшлося про реалізацію в місті державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень; про міжвідомчу співпрацю служб у справах дітей, соціальних працівників, структурних підрозділів органів влади, судів та правоохоронних органів в інтересах дітей. На завершення семінару викладач кафедри економічної теорії та права Інна Коваль від імені організаторів подякувала усім за участь у семінарі та закликала до ще більш тіснішої співпраці, спрямованої на захист дітей.


Проведення тижня права в університеті сприяло піднесенню на вищий рівень правової освіти. Щоб вміти відстоювати свої права, їх треба знати. Усвідомлення своїх прав та вміння ними користуватись - невід’ємна частина якісного життя.

Пресцентр УДПУ