Науковці науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта» в рамках держбюджетної теми «Технологія оздоровлення ландшафтних комплексів малих річок Центрального Побужжя та залучення молоді до природоохоронної роботи» під патронатом професора Світлани Совгіри провели Всеукраїнську екологічна експедиція. До участі в заході були залучені науковці, викладачі університету, педагоги освітніх закладів, екологи, громадські організації, селищні ради.

Мета експедиції - оцінка ступеня трансформації малих річок природних територій Вінницької області з метою подальшого їх заповідання. Основні завдання: вивчення трансформаційних процесів малих річок, визначення перспективних для заповідання територій на основі комплексних досліджень їх біо- та ландшафтного різноманіття і обґрунтування доцільності створення заповідних об’єктів на території Центрального Побужжя; популяризація результатів досліджень шляхом екологічного та природоохоронного просвітництва.


Для ефективної роботи екологічного заходу досліджувану територію розділили на квадрати. Було також розроблено спеціальні описові бланки, куди вносились результати обстеження по квадратах. Вся інформація накопичувалась, систематизувалась. За результатами експедиції заповнено 4 описових бланки. У ході подорожі до смт. Дашів виявлено території, які мають значний потенціал для переведення їх у ранг заповідних територій. Результатом дослідження стало створення пам’ятки природи місцевого значення «Дуб Карпа».

Другий етап експедиції передбачав проведення природоохоронної акції. Це й було здійснено: розчищено каскад джерел протяжністю 32 метри. Під час розчистки малої річки знайдено 6 джерел (після їх очищення час відновлення чистоти води склав 20-40 секунд). У перспективі – розчистка ще 10 малих річок, які радіально впадають у безіменний ставок та створення на цій території гідрологічного заказника місцевого значення.

Проведений захід є підтвердженням того, що викладачам та співробітникам нашого університету небайдуже майбутнє нашої рідної природи!















Пресцентр УДПУ