21 березня – Всесвітній день лісу. Цю традицію було започатковано в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, метою яких було обговорення важливості вміння цінувати значення власних лісових ресурсів. Так і зародилася ідея проголошення Всесвітнього дня лісів, яка одразу ж була підтримана Організацією ООН з питань продовольства та сільського господарства (ФАО). Європейська конфедерація сільського господарства зазначила, що Всесвітній день лісівництва потрібно використовувати для розповсюдження інформації щодо всіх аспектів багатства лісу, представлених з трьох точок зору: виробництво, захист, і відновлення.

20 березня з ініціативи співробітників науково-дослідної лабораторії УДПУ «Екологія і освіта» організовано та проведено природоохоронну акцію «Майбутнє лісу у твоїх руках» за участю викладачів, студентів 4 курсу природничо-географічного факультету та працівників профкому університету. Ініціаторами акції виступили професор Світлана Совгіра та аспірант Марина Кугай.


Такий свідомий і натхненний крок викладачів університету мав триєдину мету – наукову, навчальну, виховну та був спрямований на роз’яснення широкій громаді важливості й особливостей створення лісових насаджень, значення для суспільства професії лісівника, виховання у молоді шанобливого ставлення до природи.

Завдання акції: розвиток екологічної свідомості особистості, оволодіння сучасними технологіями вирощування лісових культур, посадкового матеріалу, закладання нового лісу.

Акція проходила в Собківському лісництві ДП Уманського лісового господарства (в обході №11, квартал 170, виділ №10). На площі 2,7 га висаджено близько 1000 штук саджанців дуба, які вирощувалися в розсаднику Собківського лісництва. З технологією посадки саджанців студентів знайомили відповідальний обходу, майстер Сергій Підмогильняк та головний лісничий Анатолій Гусак.









Зробивши добре діло, студенти таким чином долучилися до святкування Всесвітнього дня лісу, який відзначається в день весняного рівнодення в Північній півкулі, що за традицією вважається першим днем весни і є символом нового життя та нових починань. Це період, який є сприятливим для посадки та росту дерев.

Ліси забезпечують суспільство багатьма цінностями. Це не лише чиста прісна вода, безпечна домівка для нашої флори та фауни, деревина для наших будівель, сировина для паперу, пилок та нектар для бджолярства, неймовірна кількість безцінних археологічних, історичних та культурних об’єктів. Це – саме життя. Тому любіть ліс і святкуйте це чудове свято разом із фахівцями галузі.

Пресцентр УДПУ