5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цей день щороку відзначається в більш ніж 100 країнах світу і має на меті привернути увагу світової громадськості до екологічних проблем і підкреслює необхідність зміни підходів до вирішення природоохоронних питань.

В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини активно використовуються та пропагуються різноманітні форми та методи екологічного виховання. Науково-практичні конференції, семінари, участь в екологічних форумах, всеукраїнських та міжнародних акціях, вивчення природно-заповідних територій, дослідження ландшафтного різноманіття, екологічного стану водних ресурсів, розчищення джерел, прибирання прибережних територій, висаджування дерев в місті та на агробіостанції, залучення студентської молоді до поширення знань серед населення про бережливе ставлення до навколишнього світу; спонукання до примноження природних багатств, – це ті дієві форми роботи, які повинні сприяти становленню екологічної культури молоді та дорослого населення.

Останнім часом в інформаційному просторі почала ширитися інформація, що запровадження карантину через пандемію коронавірусу позитивно вплинуло на екологію. Призупинення промислового виробництва, обмеження у використанні наземного та повітряного транспорту зменшили викиди парникових газів та шкідливих речовин у повітря, внаслідок чого знизився рівень забруднення повітря в усьому світі. Вода в каналах Венеції стала прозорішою, через відсутність руху човнів. Ці факти вкотре доводять, що лише при раціональному і науково виваженому  використанні природних ресурсів людство спроможне зменшити ризики стихійних лих та епідемій.

Нехай сьогоднішній день стане нагадуванням кожному про необхідність зробити хоча б один крок до покращення стану довкілля. Дехто візьме за правило хоч інколи відмовлятися від поїздки на власному автотранспорті, використовувати пластиковий одноразовий посуд, хтось прихистить бездомну тварину, посадить дерево, утримається від можливості викинути сміття із вікна автомобіля, а дехто просто не залишить слідів відпочинку на природі .Від ставлення кожного з нас до довкілля залежить майбутнє усієї планети.

Дбаймо про майбутнє разом!

Пресцентр УДПУ