В УДПУ із візитом побував Надзвичайний і Повноважний Посол Туркменістану в Україні та Молдові Нурберди Аманмурадов. Щонайперше відбулася його зустріч із ректором, професором Олександром Безлюдним, першим проректором, професором Андрієм Гедзиком, проректором із наукової роботи та міжнародного співробітництва, доцентом Владиленою Сокирською. Обговорено ряд важливих питань, які стосуються навчання, організації дозвілля та побуту студентів із Туркменістану.

Слід нагадати, що у зв’язку із складною соціально-політичною ситуацією у Донецькій та Луганській областях та керуючись рішенням Міністерства освіти і науки України щодо переведення іноземних студентів у ВНЗ інших регіонів України за період з 25 серпня 2014 р. по 15 листопада 2014 р. було переведено і поновлено на навчання в Уманському державного педагогічного університету імені Павла Тичини 235 іноземних студентів зі Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Луганського національного аграрного університету, Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. З них уже 73 студенти отримали диплом «ОКР Бакалавр» Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

У 2015-2016 навчальному році до Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини на перший курс були зараховані 76 студентів із Туркменістану. Нині на 11 факультетах університету навчається 228 туркменських студентів: 76 – на факультеті фізики, математики та інформатики; 73 – на природничо-географічному; 33 – на факультеті іноземних мов; 20 – на факультеті професійної та технологічної освіти; 10 студентів – на факультеті фізичного виховання; 8 – в Інституті економіки та бізнес-освіти; по 3 студенти на факультетах початкової освіти та історичному; 2 – на факультеті дошкільної та корекційної освіти.

Послу Туркменістану розповіли, що під час адаптації його співвітчизників до нових умов проживання і навчання важлива увага приділяється знайомству з особливостями культури і побуту українського народу. Особливої ваги набувають заходи, спрямовані на оптимізацію цього процесу, соціалізацію іноземців та їх інтеграцію в український соціум. Відбувається вивчення народних традицій України, а також ознайомлення з звичаями і культурними традиціями Туркменістану. Зокрема, упродовж 2015–2016 навчального року студенти з Туркменістану брали активну участь в загальноуніверситетських, факультетських і міських заходах, таких як концерт до Дня незалежності Туркменістану, спортивні змагання, майстер-класи з народних ремесел.

Під час довгоочікуваної зустрічі зі студентами Посол особливу увагу акцентував на необхідності пізнати якомога більше корисного, цінного для подальшої кар’єри. Для оволодіння багатими знаннями, для цікавого дозвілля та занять спортом, наголосив Нурберди Аманмурадович, в УДПУ, в Умані є всі умови: «Спокійне місто, дружелюбний народ. В такій приємній атмосфері завдання номер один — добре вчитися!»

Нурберди Аманмурадов розповів, що нині в Туркменістані багато великих будівництв: дороги, будинки, адміністративні будівлі, мости та інше. У країні широко представлені зарубіжні будівельні компанії, в тому числі й українські, які споруджують міст через Амудар’ю. Для підвищення рівня життя держава робить впевнені кроки — минулого року ріст ВВП склав 6,7 відсотка. Створюються нові робочі місця і завдання студентів підвищувати власну планку компетентності, щоб повернутися на батьківщину висококласним спеціалістом.

Посол закликав юнаків і дівчат більше і предметніше займатися наукою (наголосив, що в УДПУ є аспірантура і нині там навчається один аспірант із Туркменістану), вивчати як мінімум дві іноземні мови, що також можна в університеті. А ще — займатися спортом, бо здоров’я є вкрай важливою складовою успішності. До того ж наступного року в Туркменістані відбудеться олімпіада, і Нурберди Аманмурадов висловив сподівання, що участь у ній візьмуть його співвітчизники — студенти факультету фізичного виховання УДПУ.

Найтеплішим моментом зустрічі в УДПУ стало спілкування Посла зі студентами їх рідною мовою.

 

Цікаві факти про Туркменістан

  • Туркменістан - це закрита країна, яка пишається своїм статусом нейтралітету, прийнятим ООН.
  • Туркменістан здобув незалежність від СРСР 27 жовтня 1991 року.
  • За площею території Туркменістан займає четверте місце серед країн СНД.
  • Населення країни близько 4,76 млн. осіб — переважно туркмени (77%), росіяни (6%), узбеки (9%), казахи (2%).
  • У столиці країни місті Ашхабад живе близько 800 тисяч. Природно, столиця відрізняється від решти країни - і по інфраструктурі, і по дорогах, за умовами життя. Ашхабад - одне з найспекотніших міст світу, влітку можлива температура вище +45 °C.
  • Опадів у Туркменістані випадає 199 мм на рік, влітку опадів практично не буває. Зима нетривала, але при сильних вторгненнях арктичного повітря з півночі іноді бувають морози нижче 10 C.
  • Не скрізь в Туркменістані є нормальна вода, бо три чверті території - це пустеля.
  • Протяжність Каракумів по паралелі - близько 800 км, по меридіану - близько 450 км, загальна площа - понад 350 тис. Кв. км. Вона перевищує територію таких держав, як Великобританія, Італія чи Норвегія. Температура повітря тут досягає 40-50 °, а на поверхні піску — 75-80 ° Вночі температура в Каракумах швидко падає до 17-20 °
  • У Туркменістані 33 державних свят.
  • За запасами природного газу Туркменістан займає четверте місце в світі.
  • По газових родовищах Туркменістан займає 2- е місце в світі.
  • У Туркменістані комунальні послуги (світло, газ, вода) безкоштовні, але з обмеженнями. Також безкоштовні сіль, 120 літрів бензину на місяць і дитячі табори. Такого аналога немає у всьому світі.
  • Офіційна валюта Туркменістану — манат. Вивозити валюту з країни заборонено. Дизайн всіх банкнот даної валюти був розроблений англійською компанією «Thomas de la Руе».
  • Тільки 5 % населення Туркменістану використовують Інтернет. Доступ до таких сайтів як «YouTube», «Facebook», «Twitter» та «Ліве Журнал» закритий.
  • У Туркменії є один мобільний оператор Алтин Асир. Перекладається, як «Золотий вік».
  • Туркменістан має свій власний космічний супутник зв’язку ТуркменАлем 52 Е ( MonacoSat), він був запущений 17 травня 2015.
  • У Туркменістані найнижча ціна на бензин серед країн СНД — 1 літр бензину коштує 1 манат (це близько 0,28 долара).
  • У столиці країни знаходиться єдиний в світі Музей килимів. Головною його пам'яткою вважається килим площею майже 194 квадратних метра. Він був витканий в період 1941-1942 років. Другий великий килим був створений в 1996 році площею 266 квадратних метра. Третій килим має площу 294 квадратних метра. Він був виготовлений в 1998 році. Четвертий килим внесений до Книги рекордів Гіннеса. Його площа 301 квадратний метр. Ця подія відбулася в 2001 році.
  • У період 2001-2007 року в країні було видано закон, який свідчив, що якщо хто-небудь вирішити узаконити відносини з жителем Туркменії, то він повинен внести на розрахунковий рахунок держави п'ятдесят тисяч доларів.
  • На весілля у наречених прийнято одягати на себе багато срібних прикрас. У туркменських наречених — найбільша кількість традиційних срібних прикрас у світі.
  • Хліб і сіль є священними продуктами. Їх ніколи не викидають, не наступають на них і не відкликаються погано про якість.
  • Туркмени шанобливо ставляться до старшого покоління. Шанують матір і батька.
  • Завжди вимикають музику в транспорті, якщо проїжджають біля кладовища.
  • Туркмени вельми ввічливий народ. Вони ніколи не сваряться лайливими словами, так як за це їх можуть побити.
  • У Туркменії є «Двері в пекло». Це великий кратер, в якому горить вогонь з 1971 року. Він утворився внаслідок провалу земної поверхні, де було велике скупчення природного газу. Щоб газ не поширювався, місцеві вчені вирішили його підпалити. Вони вважали, що він скоро згасне.
  • Туркменістан знаходиться в зоні середньої сейсмічної активності. Але в 1948 році відбулося дуже сильний землетрус, який повністю зруйнував місто Ашхабад.
  • Священною твариною у Туркменістані є кінь. Саме тому жителі не вживають конину ні в якому блюді. Навіть був виданий закон про це.
  • Туркменські вовкодави вважаються національним надбанням, і їх забороняється вивозити з країни. Алабай — одна з найдавніших порід на землі, яка дійшла до наших днів, зберігши свій зовнішній вигляд і дивовижний характер.
  • Найсмачнішими динями прийнято вважати туркменські.
  • Країна багата прекрасними товарами, які заборонено вивозити. До них відносяться: муміє, дорогоцінні камені і їх аналоги, солодка (рослина) в будь-якому вигляді, отрути змій і бджіл, прополіс, живу худобу, домашню птицю, м'ясо всіх видів і продукти його переробки, ювелірні вироби без пробірного клейма, рослини, тварини і їх частини, занесені в Червону книгу Туркменістану. Заборонено вивозити килими і килимові вироби без відповідного дозволу Державного об'єднання «Туркменхали».
  • Туркменський бавовна - одне з основних багатств країни. У країні розвинена текстильна промисловість. Футболки та джинси, зшиті з чистої щільної бавовни на фабриках, оснащених найсучаснішим обладнанням, мають невелику ціну.
  • На території Туркменії на сьогоднішній день відкрито близько 150 місць скупчення вуглеводнів.
  • Мінарет Кутлуг-Тимур, який знаходиться в м. Куня Ургенче - найвищий мінарет у Середній Азії - його висота становить 67 метрів. Найбільша в центрально-азіатському регіоні мечеть «Духовність Туркменбаші» вартістю понад 100 млн. доларів була побудована в 2004 році в родовому селищі Ніязова - Кипчак.
  • Саме солоне місце Каспійського моря - це затока Кара-Богаз-Гол у Туркменістані. Її солоність зовсім іншого типу, ніж Каспійського моря. Води Кара-Богаз-Голу солоні, в основному, завдяки високому вмісту глауберової солі (мірабіліту), вона не замерзає навіть при температурі води мінус 10 градусів Цельсія.
  • Поблизу селища Ходжа-піль в горах Куйтендага знаходиться Плато динозаврів. На плато виявлено сліди, що належали давно вимерлим рептиліям - динозаврам, що жили 150 мільйонів років тому. Зараз в Туркменському «парку юрського періоду» налічується близько 2500 відбитків. До цих місць є під’їзні дороги і вони відкриті для відвідування туристів.
  • Найефектніші і витончені коні в світі - це ахалтекінські скакуни — гордість і національне надбання Туркменістану. Ахалтекінець зображений в центрі державного герба Туркменістану. Ця унікальний, еталонний верховий кінь, виведений близько 5 тисяч років тому в оазисі «Ахал» плем'ям «Текі», є чистокровним, так як не схрещувався з іншими породами. Швидкі (ахалтекінці розвивають швидкість до 80 кілометрів на годину), граціозні, чуйні, уважні, тямущі, з витонченою «лебединою» шиєю і тонкими ногами, ці коні ще й дивно витривалі, пристосовані до жаркого клімату і прекрасно акліматизуються в інших умовах.
  • Щороку в Туркменії в останню неділю квітня відзначається барвисте «Свято туркменського скакуна», на якому влаштовується грандіозне роудшоу з парадом чемпіонів - кращих особин від кожного спеціалізованого господарства країни і численні кінні змагання, як класичні, так і народні спортивні ігри з використанням коней.
  • У сучасному Туркменістані в великій кількості будують дитячі оздоровчі табори і здравниці з розмахом, небаченим навіть за часів Радянського Союзу. Тільки в містечку Чули під Ашхабадом будується 15 величезних таборів з готелями для батьків. Дитячі табори безкоштовні!
  • Ставка єдиного податку з валового доходу для приватних підприємств і індивідуальних підприємців Туркменістану становить всього 2% !

Пресцентр УДПУ