Коли осінь тихо покриває землю багрянобоким листям та першим сріблявим серпанком морозів ми відзначаємо одне з найважливіших християнських свят ‒ Покрову Пресвятої Богородиці. На українських землях це свято має тривалу та цікаву історію. За давньою легендою, саме поява образу Богородиці перед київським князем Аскольдом, який зі своїм військом оточили Константинополь, змусила його повірити в чудо та першим серед правителів Київської держави прийняти християнство. Із тих прадавніх княжих часів Богородиця накриває своїм захистом увесь народ.

Богородиця вважається й захисницею українських воїнів, ця традиція триває ще з козацьких часів.

Окрім того, існує ціла низка повір'їв та прикмет пов'язаних із цим святом, які століттями формувались зі спостережень наших предків:

- Якщо на Покрову відлітають лелеки, то зима буде ранньою і холодною.

- До Покрови – осінь, після Покрови – зима.

- Якщо дуб і береза на Покрову скинуть усе листя, то рік буде легкий, а якщо не все – до суворої зими.

- У свято Покрови не можна позичати гроші.

- Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем.

Щиро вітаємо викладацький колектив, студентство та співробітників Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини зі світлим святом Покрови Пресвятої Богородиці. Зичимо міцного здоров'я вам та вашим рідним. Нехай життя буде яскравим як осіннє листя, а свята Богородиця завжди накриває вас своїм захистом, береже він нещасть і дарує в дім злагоду та процвітання.

Ректорат
Профком
Студрада

Пресцентр УДПУ