В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини працює талановита жінка, майстер виробничого навчання кафедри технологічної освіти факультету інженерно-педагогічної освіти – Віта Миколаївна Марценюк. Так склалося життя, що своє покликання вона знайшла у творчості і отримує від цієї роботи велике задоволення. Дивовижні картини, виконані в техніці «вовняна акварель» та вироби із фоамірану – це дві стихії Віти Миколаївни.

«Техніка «вовняна акварель» називається саме так тому, що картина малюється за допомогою пасм кольорової вовни, які, накладаючись одна на одну, утворюють мов би мазки фарби. Вовна – матеріал надзвичайно ніжний, теплий і приємний у роботі, створювати картину з неї ви зможете, якщо навіть зовсім не вмієте малювати», – захоплено розповіла майстриня під час зустрічі.

Найбільш улюбленим заняттям для пані Віти стало виготовлення різноманітних виробів із фоамірану, який часто використовують у рукоділлі для створення флористичного декору, біжутерії та прикрас, весільних композицій, елементів подарункових упаковок та вітальних листівок. «З нього роблять ляльок, реалістичних птахів та тварин. Фоаміран також зручний у використанні, приємний на дотик і не шкідливий. Цей вид творчості дуже захоплюючий і в той же час легкий, ним можуть займатися навіть школярі», – продовжує розповідати Віта Миколаївна.

Для майстрині важливо навчати інших своєму ремеслу. На її рахунку численні майстер-класи для вихованців дитячих садочків, школярів, абітурієнтів, студентів, учасників всеукраїнських олімпіад, гостей університету.

«Студенти також із великим задоволенням займаються цією технікою. Їм подобається самостійно створювати вишукані прикраси, цікаві речі, тому вони із задоволенням приходять на пари і додаткові майстер-класи. Кілька таких заходів було проведено на базі читального залу університетської бібліотеки. На цих майстер-класах було створено українські віночки і деталі весільного декору. Приємно те, що цим видом творчості із захопленням займаються як і дівчата, так і юнаки, малеча та дорослі люди».

Віта Миколаївна залюбки ділиться секретами своєї творчості та представляє свої напрацювання на виставках під час проведення ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Трудове навчання та технології», етнофестивалю «Відкритий простір для творчості», святкування дня міста Умань та інших університетських заходах.

Майстриня зізнається, що кожна річ, зроблена власноруч, дарує їй відчуття радості, надихає творити далі, шукати нові ідеї та втілювати їх у життя.

Пресцентр УДПУ