Нещодавно в Державному історико-культурному заповіднику «Трипільська культура»(с.Легедзино) в межах мистецького проекту «Під Покровою» відбулася презентація віртуального музею «Відкрита скриня».

Викладачі кафедри української літератури, українознавства та методик їх навчання Наталія Осіпенко, Тетяна Лопушан і Марина Павленко відвідали захід.

Спершу була презентація віртуального музею «Відкрита скриня», на якій ділились цікавим і повчальним етнографічним досвідом власники колекції: Валерій та Оксана Афанасьєви, керівник проєкту Людмила Сівцева-Климук, упорядник колекції Оксана Мітюхіна, фотограф Олег Мітюхін, дизайнер та розробник сайту Богдан Гдаль.

Доповненням до презентації стала виставка давніх мальованих скринь, різнобарвних традиційних строїв із зібрання приватної колекції. Також відвідувачі заповідника мали нагоду завітати на гостину до Юрка Рафалюка на виставку авторських робіт «СелОпис», поласувати печеним гарбузом, буряком у вишневій підливі, фруктовою пастилою, грибною юшкою, кулішем, пирогами, трав’яним чаєм. У виконанні колективу «Щука-Риба» звучали українські автентичні пісні. Усе це надало дійству атмосфери доброзичливості, справжньої сердечної зустрічі.

Викладачі факультету української філології, ділячись своїми враженнями після зустрічі, зазначили: «Це дуже корисно – спілкуватися з людьми, які так люблять свою справу і захоплюються нею. Це дуже надихає на нові ідеї та проєкти, які тепер утілюватимуться вже на базі рідного факультету та університету. А тим викладачам і студентам, які поки що не потрапили на виставку, радимо навідатись до Музею, зазирнути на цікавий і корисний сайт «Відкрита скриня», а також їхню сторінку на Фейсбуці.

Більше фотографій можна переглянути за посиланням.

Дякуємо майстру виробничого навчання кафедри образотворчого мистецтва Володимиру Лопушану за надані світлини.

Пресцентр УДПУ