13 грудня у нашому місті на території скверу біля Уманського педагогічного коледжу по вул. Радянській відбулося урочисте відкриття пам’ятника Жертвам Чорнобиля. Ця визначна подія пройшла не випадково напередодні Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. (14 грудня в Україні традиційно відзначається вшанування людей, які ціною свого життя і здоров'я змогли здолати страшну трагедію 20 століття. Цей день давно став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції).


Участь у відкритті пам’ятника взяли і представники УДПУ імені Павла Тичини, в тому числі і кращі студенти: Олена Жарун і Руслан Ходисько, які покладали квіти до пам’ятника від колективу ВНЗ.

На пам’ятнику - дзвін та напис «Чорнобиль 1986». Він був побудований спільними зусиллями меценатів, громадськості. Відкриття його було доручено народному депутату України Антону Яценку, міському голові Юрію Бодрову та керівнику міського товариства «Союз Чорнобиль» Юрію Березовському.


Цей пам'ятник слугуватиме нагадуванням усім нам про страшну аварію на ЧАЕС і кількість загиблих ліквідаторів. Хотілося б, щоб проходячи повз цей скорботний пам’ятник, ми, сучасники, з вдячністю згадували всіх, хто приніс себе в жертву задля спасіння інших від знавіснілої люті атому, який розперезався через людські помилки або безвідповідальність. Вони пішли від нас, покинувши своїх рідних та близьких, в серцях яких залишилися назавжди величезний жаль та смуток. Вічна їм шана і пам’ять!


Пресцентр УДПУ