Наприкінці травня студенти факультету української філології УДПУ відзначили Міжнародний день філолога народознавчим святом «Вулиця». Ініціатором проведення заходу стала кафедра української літератури та українознавства (завідувач кафедри, кандидат педагогічних наук, професор Наталя Сивачук).

«Вулиця» – це стародавня традиція молодіжної розваги в Україні. Проходили вуличні забави навесні та влітку щонеділі та вечорами в будні дні після праці. Сільська молодь сходилася в одне місце, де весело проводила час.


Спочатку студенти продемонстрували, як в давнину вибирали місце для «Вулиці» з дотриманням певних звичаїв: крутили веретено на тому місці, де мала збиратися весела ватага; варили і закопували горщик каші, щоб на вулицю збігалося молоді, як зернят у каші; палили деркача й посипали вулицю попелом, щоб сходилася молодь із чужих кутків. Дівчата і хлопці співали драстичних пісень (у них вихваляли дівчат і глузували з хлопців), викаблучували запальні танці, загадували загадки, жартували, оповідали різні новини, бувальщини та легенди. Крім розваг, молодь традиційно проводила свої збори на «Вулиці», вирішувала громадські питання. От і студдекан факультету української філології Ірина Большакова відзначила особливі події навчального року, а декан, професор Валентина Коваль відзначила кращих студентів грамотами та подяками.







Окрасою свята став виступ українського народного хору «Кобзар» (художній керівник – Заслужений працівник культури України Василь Семенчук).

Сподіваємося, що студенти продовжать пошукову народознавчу діяльність та будуть й надалі черпати натхнення і силу з життєдайного джерела народної творчості.

Пресцентр УДПУ