29-30 вересня 2022 року виповнюються 81-ті роковини від початку однієї з найбільших трагедій ХХ століття – масових розстрілів мирного населення в урочищі Бабин Яр у місті Київ.

Подібно до табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі, Бабин Яр в Україні став символом знищення євреїв Європи під час Голокосту. Тільки за два дні 29-30 вересня 1941 р. тут було розстріляно нацистами близько 34 тисяч євреїв. Декілька наступних років у Бабиному Ярі продовжувалися вбивства десятків тисяч євреїв, а також радянських військовополонених, представників українських націоналістичних груп, ромів, активістів комуністичної партії та інших «ворогів рейху».

Із шести мільйонів європейських євреїв, знищених нацистами та їх поплічниками близько 1,5 мільйона були українськими євреями.

Й донині триває сумна історія Бабиного Яру, адже й досі не встановлено імена всіх загиблих, не розкрито таємничих обставин масових страт та виконавців цих страшних злочинів.

Пам’ять про жертв трагедії Бабиного Яру мала назавжди слугувати пересторогою для недопущення подібних страшних злочинів проти людяності у майбутньому.

Проте у ХХІ столітті геноцид знову прийшов на українську землю. Сьогодні рашисти, наслідуючи нацистів, заявляють про «розв’язання українського питання подібно до гітлеревського «розв’язання єврейського питання», а вигаданий у російській федерації «антифашизм» став прямою загрозою для євреїв у сучасній Україні. Російськими варварами були обстріляні єврейські цвинтарі, синагоги, навіть Бабин Яр. Усе людство шокували відомості про злочини проти людяності, які вони вчинювали в Бучі, Ірпені, Маріуполі та інших деокупованих містах та селах.

Світове співтовариство має пам’ятати: мир, безпека й рівновага у Європі та світі можливі тільки після перемоги України у війни та належного покарання рашистських злочинців.

Схилімо голови в скорботі за невинно убієнними жертвами Бабиного Яру та жертвами російсько-української війни !

Вічна їм пам’ять!

Бабин яр

Пресцентр УДПУ