Щороку у березні, в день весняного сонцестояння, в багатьох мусульманських країнах Середньої та Малої Азії, в Ірані, Афганістані, на Кавказі відзначається свято Навруз — символ нового року, приходу весни і початку нових позитивних змін у житті людей. Справжнє значення Новруза - дружба і солідарність людей і народів.

Відзначили міжнародне свято і в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини. Студенти з Туркменістану, що навчаються на факультеті професійної та технологічної освіти, запросили усіх бажаючих на традиційне мусульманське святкування. Організатором заходу виступив студентський актив факультету під керівництвом заступника декана по роботі з іноземними студентами Оксани Коробань та заступника декана з виховної роботи Ольги Джоги.

У дні святкування Навруза в Туркменістані мовою спілкування між людьми стає поезія. Віршовані «Привітання з Наврузом!» прозвучали у виконанні студентів Шердани Байкулова та Шаіри Юлдашевої.

У цей день молодь гуляє, веселиться, співає пісні. І на студентському заході у виконанні студентів Джуми Джумаева і Тахира Шукурова звучали пісні про кохання. Навруз як Міжнародне свято відзначається і в Узбекистані, отож представник з цієї країни Ойбек Абдикадіров  виконав пісню-вітання на своїй рідній мові.

Студенти із Туркменістану познайомили усіх присутніх з традиціями святкування Навруза, пригостили національними стравами: смачним пловом, запашною самсою, мантами, східними солодощами. Обов'язковим кулінарним атрибутом свята є проросле зерно, яке символізує початок нового життя, тепло, достаток і здоров'я. Окрасою заходу став танець, що символізував приготування святкової (обрядової) страви сумаляка.

Як привітання зі святом від імені українських студентів прозвучала пісня у виконанні Тетяни Руснак «Ми бажаємо щастя Вам».

Любов і гармонію дарували глядачам іноземні студенти, а народна музика і гарний настрій зарядили всіх позитивною енергією на майбутній рік.

Наприкінці заходу декан факультету Станіслав Ткачук привітав іноземних студентів зі святом та вручив листи-подяки їхнім батькам за виховання справжніх патріотів туркменської землі.

Пресцентр УДПУ