Справжнім весняним подарунком для шанувальників сучасної історичної прози стала зустріч із відомим українським письменником та громадським діячем Василем Шкляром. Актова зала Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини університету ледь помістила шанувальників творчості відомого земляка, автора багатьох художніх бестселерів та володаря першої в історії України "народної" Шевченківської премії.

На початку зустрічі письменник зазначив, що перебування в Умані, місті із багатою історією, для нього має особливе значення, адже наше місто згадується не лише у творах Тараса Григоровича Шевченка, а й у його власних.

У невимушеній доброзичливій атмосфері студенти та викладачі університету, представники  громадськості міста мали можливість почути розповіді Василя Миколайовича про творчі здобутки, про життя та громадські переконання. Письменник презентував книги, які присвятив боротьбі українського народу за незалежність, розповідав про історію написання своїх романів, про події, покладені в основу сюжетів, про особистостей, які стали прототипами його літературних героїв. Зокрема, мова йшла про відомі прозові твори «Троща», "Чорний ворон", "Маруся", "Чорне Сонце", герої яких - уособлення незламного духу українського народу, патріоти рідної землі. Василь Миколайович також поділився інформацією про екранізацію «Чорного ворона», перевидання пригодницького роману «Елементал» під назвою «Самотній вовк», вихід двомовної книжки для дітей «Песик Гав, соловейко, джміль і два жолуді».

Надзвичайно емоційно та натхненно Василь Шкляр прочитав монолог Чорного ворона – головного героя однойменного роману: глядацька зала гучно аплодувала авторові.

Відповідаючи на запитання аудиторії, письменник поділився із присутніми своїми життєвими історіями, зокрема такими, що відбулися у студентські роки, окреслив творчі плани.

Розмова про творчість, наскрізь просякнута ідеями української незалежності, змусила задуматись над важливими суспільними питаннями та драматизмом вітчизняної історії.

На завершення творчої зустрічі усі бажаючі мали змогу придбати книги майстра сучасної історичної прози та отримати на згадку про зустріч автограф від автора.

 

Пресцентр УДПУ