Упродовж чотирьох років на факультеті соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини успішно діє Центр гендерної освіти, метою якого є сприяння впровадженню та утвердженню гендерної рівності, шляхом надання науково-практичної допомоги викладачам та студентам щодо впровадження ідей гендерної рівності  та гендерних підходів у навчально-виховний процес. Координатором виступає декан факультету соціальної та психологічної освіти Оксана Кравченко. Активну участь у діяльності центру беруть студенти та викладачі факультету, зокрема Алла Войтовська.

Прес-центру УДПУ  випала приємна нагода поспілкуватися з представниками Центру.

  • Що є головною ціллю Центру?

- Важко виокремити одну конкретну ціль, адже йдеться про цілий спектр завдань. У глобальному контексті ми говоримо про боротьбу зі стереотипами через впровадження гендерної освіти для студентів, у взаємодії з викладачами. Є й конкретні завдання, на кшталт підготовки працівників до роботи із жертвами насилля чи представниками меншин, розвиток толерантності серед молоді та створення інклюзивного середовища для всіх.

  • Над якою проблематикою працюєте нині?

- Перш за все, ми працюємо з проблемою гендерних стереотипів. Окрім того, говоримо про фемінізм, розвінчуючи міфи пов’язані з цим поняттям. Незабаром готуємо «феміністичну каву», де будемо дискутувати на цю тему. Також, займаємось висвітленням проблеми булінгу, піднімаємо проблему ЛГБТ+ спільноти в Україні та інше.

  • Хто може звертатися до Вас по допомогу?

          - Ми відкриті до співпраці абсолютно з кожним. Центр готовий співпрацювати з іншими громадськими організаціями, проводити заходи для студентів та мешканців міста. Нещодавно ми створили сторінку гендерного центру в соцмережі Instagram– @uman.gender.center.

  • Яким бачите подальший розвиток Гендерного центру?

- Нині ми маємо доволі амбітні цілі, плануємо інформаційні проекти цієї весни, розширюємо та поглиблюємо співпрацю з нашими партнерами, займаємося пошуком додаткових джерел фінансування, вдосконалюємось, реалізовуємо поставлену мету та плекаємо ідею створення толерантного суспільства, де знайдеться місце для кожного.

Пресцентр УДПУ