Вчора в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини відбулась небуденна, а точніше унікальна подія для шанувальників академічної музики та пересічного глядача - прозвучала «Меса миру» відомого англійського композитора Карла Дженкінса. Програму світового рівня виконав молодіжний хор нашого університету у складі студентів та викладачів факультету мистецтв, зокрема кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін і кафедри інструментального виконавства.

Автором ідеї, художнім керівником та диригентом виступила викладач кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін Оксана Прокулевич – професійний музикант і хормейстер, яка зуміла втілити в життя ідею неймовірного масштабу. Завдяки її ентузіазму, наполегливості і неймовірній працелюбності злились воєдино у гармонійному звучанні солісти (соло сопрано виконувала Ілона Мельник), змішаний хоровий колектив та оркестрова група, до складу якої ввійшли Єлена Васіч (флейта), Ярослав Яшан (перша труба-соло), Володимир Дишлевий (друга труба), Владислав Іванов (перкусія), Катаріна Богічевіч та Боян Васіч (баян), Ірина Бойко (рояль). Учасники молодіжного хору під керівництвом Оксани Прокулевич зуміли передати найтонші зміни настроїв твору, його глибину та актуальну проблематику.

Під час вступного слова, з яким виступив доцент кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін, заслужений працівник культури України Петро Волошин, глядачі дізналися, що Карл Дженкінс – найбільш відомий із сучасних британських композиторів. Він є випускником аспірантури Королівської академії музики в Лондоні; доктором музикознавства Уельського університету; почесним членом Королівської академії музики в Лондоні, університету Кардіфа, Королівського валлійського коледжу музики та драми, Трініті-коледжу Кармартена та університету Суонсі. На старті своєї кар’єри Карл Дженкінс отримав популярність як джазовий та джаз-роковий музикант. Один із засновників джаз-рокового гурту Nucleus, а також учасник гурту Soft Machine. Композитор написав багато музики до реклами. Найвідомішою його роботою в даній галузі вважається тема, що входить в збірник «Diamond music», і на основі котрої створена відома інструментальна композиція «Palladio». Вершини популярності Дженкінс досяг завдяки своєму кроссоверному проекту «Adiemus» з яким він гастролював у Японії, Німеччині, Іспанії, Фінляндії, Нідерландах, Бельгії та лондонському Альберт-холі.

«Меса миру» - найвідоміший і водночас дивовижний твір Карла Дженкінса - видатного представника світового музичного авангарду. Прем'єра цього твору, створеного на замовлення Королівської збройової палати, відбулася в Королівському Альберт-холі 25 квітня 2000. Меса присвячена військовому конфлікту в Косово і створювалась з метою привернути увагу широких мас, а особливо молоді, до проблеми війни в сучасному світі. Сьогодні ця тема як ніколи близька і українцям, тому твір звучав по-особливому символічно та хвилююче. Відчуття трагічності, яке охоплює людину під час війни, та духовного піднесення доповнювали відеокадри, що переносили глядачів то у віддалені зони військових конфліктів, то на рідні українські землі, родючі і багаті, на які зазіхнув найближчий сусід. Монтаж відео підготував Віталій Михайленко.

Меса втілює найактуальніші соціально-етичні проблеми сучасної культури і суспільства: питання життя та смерті, добра і зла, війни і миру, взаємної відкритості світових культур та пропагує цінності мультикультуралізму.

Виконані на високому професійному рівні частини твору сприймалися цілісно і з завмиранням духу. Від перших і до останніх нот у слухача перемагає думка про те, що війна безглузда ... Дивовижне поєднання класичних гармоній, сучасних підходів, ірландської музики і теми середньовічної Канцони змушувало душу то завмирати, то підноситися.

Композитор зумів об’єднати в музичному просторі свого твору різні національні культури (Дженкінс використовує стародавню французьку пісню «L`Homme Arme» («Озброєна людина»), фрагменти давньоіндійського епосу «Махабхарата», тексти англійських поетів і прозаїків Редьярда Кіплінга, Джона Драйдена та Джонатана Свіфта, Томаса Мелорі і Альфреда Теннісона та ін..). Завершується «Меса миру» словами із Одкровення Святого Іоанна Богослова: «И отрет Бог всякую слезу с очей их, и смерти не будет уже; ни плача, ни вопля, ни болезни уже не будет, ибо прежнее прошло ...».

Наприкінці виступу із словами вдячності за чудове виконання та унікальну спробу втілити такий масштабний проект, побажаннями подальших творчих успіхів виступили в.о.декана факультету мистецтв, заслужений працівник культури України Леонід Ятло та завідувач кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін, заслужений працівник культури України Василь Семенчук

Всесвітньо відомий твір Дженкінса у виконанні молодіжного хору УДПУ імені Павла Тичини прозвучав в Уманському обласному музичному училищі імені Порфирія Демуцького, в Одеській національній музичній академії імені А.В.Нежданової, у стінах нашого університету і, сподіваємося, прозвучить ще не один раз на інших сценах міста та держави.

 

Пресцентр УДПУ