В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини за участю провідних фахівців-юристів з Києва, представників громадських та релігійних організацій відбулося засідання круглого столу на тему «Правові та етичні аспекти міжнаціональної та міжконфесійної злагоди».

Проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат історичних наук, доцент кафедри загальної історії Владилена Сокирська представила науковій спільноті університету всіх доповідачів, зазначивши, що проведення заходу в УДПУ – не випадковість: «Розташований в центрі України наш ВНЗ має всі підстави стати центром наукових розробок та досліджень».

Виголосивши вступне слово та привітавши шанованих гостей, ректор Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, доктор педагогічних наук, професор Олександр Безлюдний побажав плідної роботи усім учасникам круглого столу.



Відбулося цікаве й всебічне обговорення як ніколи актуальних для сьогодення правових та релігійних питань, які мають привести Україну до міжнаціональної та міжконфесійної злагоди.

Доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України, заслужений юрист України Василь Костицький виголосив доповідь на тему «Теолого-соціологічне розуміння права: основа та межі свободи». Відомий юрист говорив про складові державної ідентичності, якими є віра, національна ідея, мова, духовно-культурна спадщина, політико-правова традиція, побутова культура. Василь Васильович інтерпретував суть таких викладів: «У пошуках справедливої і ефективної влади, необхідної для забезпечення регулювання суспільних відносин, людство сьогодні від етатизму через ліберальну демократію прийшло до компромісу у вигляді правової держави»; «Створення оптимальної моделі влади – найважливіша складова Конституції як Суспільного Договору поруч із закріпленням прав і свобод людини та визначенням гарантій їх реалізації».

Про природу історико-правових проблем міжнаціональних відносин в Російській імперії на засіданні говорив доктор юридичних наук, професор кафедри історії права та держави юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Петро Захарченко.

Цікаві факти по темі «Про історико-правові проблеми взаємин церкви і держави» представила у своїй роботі кандидат юридичних наук, асистент кафедри історії права та держави юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Іванна Мацелюх.

Зацікавила присутніх і наступна тема обговорення – «Паломництво до Умані: національно-правові та міжнародні виміри», яку озвучив помічник головного Рабіна Об’єднання іудейських громад України Геннадій Білорицький. Виконавчий директор громадської організації «Інститут релігійної свободи» Максим Васін підняв тему «Актуальні питання державно-конфесійних відносин в Україні».

«Роль громадських організацій у вирішенні проблем міжнаціональних та міжконфесійних відносин» - з такою промовою виступив голова Громадської ради при виконавчому комітеті Уманської міської ради Володимир Сивак.












Державний нотаріус Уманської державної нотаріальної контори Людмила Дашицька розповіла про вплив туризму, зокрема, паломників-хасидів на міський бюджет, наголосивши, що нині можливості Умані та її туристичний потенціал використовується недостатньо.

На закінчення заходу, роблячи підсумок усього сказаного, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України, заслужений юрист України Василь Костицький наголосив: «Свобода виборюється мудрістю» й побажав, щоб УДПУ імені Павла Тичини став базовим начальним закладом для подальшого обговорення правових та етичних аспектів міжнаціональної та міжконфесійної злагоди

Політико-правові проблеми міжнаціональних і міжконфесійних відносин, етнічний сепаратизм як соціальне явище в українському суспільстві, роль права і релігії в сучасному українському суспільстві - ці та інші теми, заявлені для обговорення учасниками круглого столу, будуть опубліковані у наукових виданнях.

Пресцентр УДПУ