Стратегічні зміни та новітні тенденції в освітньому просторі України спрямовані на більш ефективне включення людей з особливими потребами в навчальне середовище і в громадське життя суспільства, рівний доступ до отримання якісної освіти.

Тенденція щодо зростання контингенту студентів з інвалідністю поставила у число пріоритетів діяльності УДПУ імені Павла Тичини необхідність розв’язання проблеми навчання і соціального розвитку цих осіб з дотриманням гуманістичної концепції освіти, в основу якої покладено принцип «від рівних прав до рівних можливостей». Рівень забезпечення освіти для всіх є індикатором пріоритетності загальнолюдських цінностей і досягнутого рівня інклюзивного розвитку закладу освіти.

Я, Тетяна Дзюба, навчалася в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини на факультеті соціальної та психологічної освіти.

Під час навчання було багато різних подій: успіхів та невдач, зустрічей, труднощів, радощів. Скільки спогадів про одногрупників, викладачів, яких пам’ятаєш не один рік. І, зустрічаючи їх, з радістю їм усміхаєшся.

Саме тут мені допомогли відкритися і розвивати своє захоплення вишивання бісером, оскільки проводилися різноманітні заходи для розвитку і відпочинку студентів. Дуже важливим фактором було те, що викладачі підходили до роботи зі знанням своєї справи, завжди допомагали і підтримували.

Важливий вплив на мене мало відвідування Центру соціальної та освітньої інтеграції та інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму «Без бар’єрів». Я зрозуміла, що не можна і не потрібно зациклюватися на своїх проблемах. Усе це допомогло мені віднайти в собі сили і повірити в те, що можу жити, як інші люди. Ставити перед собою цілі, досягати їх і розвиватися.

Лише в студентські роки людина починає проживати вже цілком доросле життя, ще не заповнене проблемами. Студентське життя – це час відкритих перспектив, можливість жити мріями про прекрасне майбутнє, віра у виконання усіх бажань.

Адже я брала участь у цікавих заходах факультету. Це і студентський конкурс наукових проектів з питань інклюзивного туризму «Подорожуємо без бар’єрів», і безліч екскурсійних поїздок, підготовка новорічних листівок, виготовлення ляльок-мотанок до Дня матері, і проведення кулінарного ярмарку на підтримку дітей та молоді з інвалідністю, благодійному фестивалі творчості «Рівні між собою ми, будемо разом Я і Ти», різні тренінги. І правило трьох Н «Немає Нічого Неможливого», яке колись почула, стало певним стимулом для мене вірити в себе і свої сили!

Сьогодні, завдяки здобутій освіті в університеті та отриманому життєвому досвіду, я працюю соціальним працівником Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради. Тепер уже я своїм прикладом можу вселяти надію і допомагати людям, які потребують моєї професійної підтримки і поради.

Тетяна Дзюба,
випускниця факультету соціальної та психологічної освіти УДПУ

Пресцентр УДПУ