У ніч з 23 на 24 вересня наш університет було підключено у тестовому режимі до зовнішньої мережі IPv6. Ми стали першими в Умані і першим вищим навчальним закладом України, який запровадив нову технологію у своїй мережі для зв’язку з «новим» Інтернетом.

Цей протокол відкриває нові можливості маршрутизації та зв’язку з світовою мережею. На даний час у світовій мережі існує проблема сумісності старого і нового протоколів, це викликало розподіл Інтернету на дві незалежних мережі. Провідні країни світу вже працюють у новому стандарті, але ще мають доступ через старий протокол. У найближчий час буде масове відключення IPv4 для стимулювання розвитку нової технології. Для України це важкий етап, адже 90% національної мережі використовують стару технологію. Основною причиною є використання старого обладнання, яке не може працювати з IPv6.

Нині в університеті ми маємо підключення з IPv4 та IPv6 зовнішніх мереж, проводяться роботи по запровадженню цього протоколу у локальній мережі університету. Сайт університету доступний з IPv4 та IPv6, якщо у вас обидва підключення, то пріоритетним стає IPv6.

http://ipv6.udpu.org.ua/ – за цією адресою можна потрапити лише з IPv6.
http://test-ipv6.ru/ – тут можна перевірити можливість Вашого підключення до IPv6.
http://[2a01:d0:858a:77::17]/ – так виглядає IP-адреса IPv6 Web-сайту університету.

Довідково: IPv6 (англ. Internet Protocol version 6) — нова версія IP-протоколу — IP версії 6. Найбільш суттєва різниця між IPv4 та IPv6 полягає в тому, що раніше на інтернет-адресу виділяли 4 байти (32 біти), що відповідає стандартній на сьогодні чотирьохблоковій адресі IP, а протокол IPv6 виділяє на адресу 16 байтів (128 біт). Це відповідає 340 трильйонам трильйонів трильйонів адрес (3,4x1038) або по 5x1028 адрес на кожну людину (Вікіпедія).