Завершилася чергова програма студентської академічної мобільності, яка реалізується в рамках угоди між Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини та Державною вищою школою професійної освіти імені Яна Амоса Коменського. Цьогоріч за сприяння Польського культурно-освітнього центру студентка ІІІ курсу факультету початкової освіти Вікторія Гончарук упродовж зимового семестру навчалася у місті Лешно (Польща).

Під час вишколу за європейською системою освіти студентка мала нагоду покращити свої знання з польської мови та культури. Вікторія розповідає: «Ще на першому курсі, коли я почала вивчати польську мову, в мене з’явилася мрія відвідати Польщу. Тому, коли я дізналася, що є прекрасна можливість взяти участь у програмі академічної мобільності, я одразу ж скористалась нею. Система освіти Польщі відрізняється від української, і тому мені було цікаво відчути себе в ролі європейського студента. Польща – досить цікава країна, що зберегла свої вікові традиції та звичаї. В ній живуть добрі та щирі люди, які завжди раді допомогти. Викладачі та студенти вразили мене своєю привітністю».

У вільний від навчання час Вікторія подорожувала. Вона відвідала міста Польщі та сусідні країни - Швецію, Чехію та Німеччину. «Архітектура європейських міст вражає і водночас зачаровує. Цю атмосферу просто не передати словами. Кожне місто має свою родзинку», – розповідає Вікторія.

Напередодні католицького Різдва польські студенти завдяки відділу співпраці з закордонними студентами Державної вищої школи професійної освіти імені Яна Амоса Коменського та його директору пану Міколаю Зґаїнському влаштували іноземним студентам, серед яких була і Вікторія, вечір знайомства з польськими звичаями, частуванням традиційними польськими стравами.

Про програму студентської академічної мобільності студентці нагадуватимуть фотографії з урочистого відкриття навчального року 2015-2016, прогулянки парком у Вілянові (Варшава), міста Карлскрона (Швеція), Дрезден (Німеччина), Прага, Собор св. Віта (Чехія), з вечора знайомства з польськими традиціями для студентів з України та Казахстану.

«Дякуючи рідному УДПУ та Колегіуму Міждисциплінарних індивідуальних гуманітарних студій, перебуваючи за кордоном я знайшла багато друзів, подорожувала та отримала можливість вивчати різноманітні цікаві дисципліни. Це був безцінний досвід, що змінив моє життя на краще. Незабутні враження залишаться на все життя», – дізнаємось від Вікторії.

Пресцентр УДПУ