2020 рік – ювілейний для нашого університету – виповнюється 90 років з дня його заснування. У зв’язку з цим ми започатковуємо серію публікацій про 90-річну історію розвитку та становлення Університету, його досягнення та перспективи розвитку.

Всю свою історію (спочатку Інститут, а нині Університет) поєднує з містом Умань та його мешканцями. Умань – одне з найстаріших історичних міст України та водночас молодіжне місто. Зміцнення позитивного іміджу Університету спрямовується на розвиток культури, мистецтва та спорту, збереження усталених та започаткування інноваційних національно-культурних традицій міста, регіону, України.

У 1930 році Уманський інститут соціального виховання (пізніше Уманський учительський інститут) провів перший набір – 120 осіб на 4 відділення, а у 2020 році в ньому навчається більше 10 тисяч студентів на 11 факультетах та 1 інституті!!!

У всі роки свого існування і розвитку Університет мав значну підтримку Уманської громади. У 1930 році школи, місцеві підприємства, військові частини безкоштовно передавали меблі та літературу, у воєнні роки було збережено документацію та бібліотечні фонди, а у післявоєнні роки довелося відновлювати матеріально-технічний стан будівель та обладнання. Колектив університету та студенти підтримували тісні зв’язки із виробничими колективами підприємств міста та громадськими організаціями.

І сьогодні ми відчуваємо потужну підтримку органів місцевого самоврядування, виконкому міської ради, мера міста Олександра Цебрія – випускника нашого Університету, який під час зустрічей з колективом неодноразово запевняв про те, що міська влада і надалі сприятиме розвитку матеріально-технічної бази Університету, його розбудови з метою підвищення іміджу міста.

Водночас професорсько-викладацький та студентський колективи завжди були та є активними членами Уманської громади. Сьогодні Університет забезпечує близько 1000 робочих місць для мешканців міста. За роки навчання студенти з різних куточків нашої держави стають активними учасниками життя міста, своїми досягненнями в освітній, науковій, мистецькій та спортивній діяльності примножують славу Університету та міста.

Завдяки раціональному використанню матеріально-технічного потенціалу та потужного кадрового складу Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини протягом своєї 90-річної історії відіграє важливу роль у суспільстві, динамічно розвивається на засадах інтеграції освіти, наукових досліджень та інновацій!

Далі буде…

Пресцентр УДПУ