В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини з робочим візитом побував заступник Міністра освіти і науки України Єгор Стадний. У конференц-залі відбулася зустріч у форматі «запитання-відповідь» з професорсько-викладацьким та студентським колективами. Основною темою розмови стало обговорення викликів та перспектив у сфері вищої освіти.

Єгор Стадний окреслив вже зроблені кроки в реформуванні та поділився планами на майбутнє. Актуальним питанням для ЗВО України є зміна державного фінансування університетів, над яким працює Міністерство освіти і науки України. Він зазначив, що попередня система фінансування базувалась виключно на кількості студентів-бюджетників. Тож однією з причин переходу на нову систему фінансування є значне зменшення кількості бюджетних місць. З 2020 кардинально змінено підхід до розподілу коштів між університетами. Кількість студентів, які займають бюджетні місця – це тільки один із показників, які беруться до уваги. В наступні роки вага цього показника буде зменшуватися.

Єгор Андрійович детально розповів про те, як працюватиме оцінювання показників діяльності університетів для формування обсягів державного фінансування, серед яких: міжнародні рейтинги, зайнятість випускників, обсяги надходжень університету від бізнесу на замовлення досліджень та міжнародних дослідницьких грантів, показник масштабу університету і контингент студентів. Що стосується показника регіонального коефіцієнту, то спікер наголосив, що Міністерство планує підтримувати регіональні університети і збільшувати їм фінансування.

Заступник Міністра освіти і науки України детально зупинився на особливостях впровадження індикативної собівартості навчання та фінансової автономії для закладів освіти.

Під час спілкування студенти, аспіранти та викладачі університету мали можливість задати питання Єгору Стадному. Зокрема, говорили про дуальну освіту, ліцензування, стимулювання випускників до працевлаштування, виплату одноразової грошової допомоги для молодих фахівців, диференційований підхід до оплати праці науковців, підтримку молодих науковців-аспірантів, міжнародні програми та інше.

Ректор, професор Олександр Безлюдний від імені колективу Університету подякував Єгору Андрійовичу за плідний та конструктивний діалог.

Детальніше про зустріч за посиланням.

Пресцентр УДПУ