Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини отримав від Міністерства освіти і науки систему Starlink виробництва компанії SpaceX, яка буде використовуватися для забезпечення освітнього процесу.

Професорсько-викладацький та студентський колективи висловлюють вдячність Міністерству освіти і науки України на чолі з Сергієм Шкарлетом  та секретарю Сергію Захаріну за сприяння в отриманні комплекту Starlink для забезпечення безперебійного інтернет-зв’язку в умовах військового стану.

Додатково: що таке Starlink?

Starlink — це платформа супутникового інтернету компанії SpaceX, яка належить американському бізнесмену Ілону Маску.

Супутник Starlink — це пласка панель вагою 295 кілограмів із чотирма антенами та сонячною батареєю, датчиком орієнтування за зірками, а також із двигунами, що працюють на криптоні, за допомогою яких супутник може маневрувати та обирати іншу орбіту. На відміну від геостаціонарних супутників, Starlink не зависають над планетою, а мчать навколо неї з величезною швидкістю — приблизно 27 000 км/год.

Супутники перебувають на низькій навколоземній орбіті, приблизно у 550 кілометрах над поверхнею Землі, тому затримка сигналу майже непомітна — до 20 мілісекунд, на відміну від найближчих конкурентів, у яких сигнал може затримуватися на секунди. Із наземними станціями й терміналами користувачів зв’язок забезпечується Ка-антенами через радіодіапазони з частотою 12 ГГц, а між собою супутники взаємодіють на частоті понад 10 тисяч ГГц завдяки лазерному променю.

Читати більше

Пресцентр УДПУ