Писанка – символ Сонця, життя, любові, краси, весняного відродження, добра, щастя, радості. Кожен орнаментальний мотив має певне сакральне значення. З них на писанці складається мальована молитва про злагоду і мир поміж людьми. У християнській культурі українців писанка стала символом воскресіння.

З нагоди святкування Великодня в місті відбулася виставка «Уманська писанка -2021». На виставці було представлено писанки, написані викладачами та студентами Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Доцент факультету інженерно-педагогічної освіти Валентина Харитонова розповіла жителям та гостям міста про техніку та традиції писанкування, різноманітність описаних символів, які дають можливість зрозуміти глибину мудрості українського народу, його вміння оберігати себе, свою оселю, родину, життя, утворювати магічне писанкове коло захисту в обрядах та звичаях.

Пані Валентина продемонструвала традиційні писанки та виготовлені за сучасними технологіями.

Детальніше в сюжеті

У народі здавна вірили, що тривалість і продовження традиції писанкування на землі відлякує все погане, і свято вірили, що у світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки.

Тож писанкуймо на здоров’я, щастя, радість і добробут!

Пресцентр УДПУ