На виконання Указу Президента України № 257/2012 «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка», за підтримки Черкаської облдержадміністрації, обласної ради та Міністерства освіти і науки України, 12 червня 2013 р. Кабінет Міністрів України видав розпорядження № 437-р «Про утворення Канівського гуманітарного інституту Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини» на базі Канівського училища культури і мистецтв.

Також Кабміном ухвалено рішення щодо передачі з 1 січня 2014 р. цілісного майнового комплексу Канівського училища культури і мистецтв Черкаської обласної ради у державну власність з віднесенням його до сфери управління Міністерства освіти і науки України.


Новостворений Канівський гуманітарний інститут Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини здійснюватиме підготовку бакалаврів з напрямків «Музичне мистецтво», «Образотворче мистецтво», «Хореографія», «Книгознавство, бібліотекознавство і бібліографія». Підготовка вестиметься за скороченим терміном навчання на базі освітньо-кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст», основу набору 2013 року становитимуть цьогорічні випускники Канівського училища культури і мистецтв.

Створення у Каневі вищого навчального закладу з підготовки фахівців гуманітарного профілю стане ще одним кроком до гідного пошанування національного генія України Тараса Шевченка, розгортання у місті, що стало меккою для українців усього світу, сучасної науково-освітньої і культурно-мистецької інфраструктури.

Пресцентр УДПУ