Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик «Освіта» нещодавно опублікував рейтинг «Кращі освітяни 2020 року». В номінації «Залиш мені в спадщину думку найвищу» відзначено книгу «Святиться учителя ім’я» кандидата педагогічних наук, доцента кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, керівника Центру родинного виховання УДПУ імені Павла Тичини Вікторії Полєхіної, яка була написана у співавторстві з Людмилою Нестругіною, головою Тальнівської районної організації Профспілки працівників освіти і науки України.

Книга «Святиться учителя ім’я» продовжує низку досліджень архівної спадщини видатних діячів української науки, освіти у межах студентських пошукових досліджень, які зберігаються у фондах Центру педагогічного краєзнавства та лабораторії педагогічного краєзнавства Черкащини.

У виданні вміщено понад 500 фотографій, описано життєвий шлях більше 150 освітянських подружніх пар Тальнівщини на основі соціальних паспортів ветеранів педагогічної праці, атестаційних матеріалів, публікацій в періодичній пресі регіону, спогадів колег та учнів, музейних експонатів, архівів.

У розділах описані короткі довідки про освітні установи Тальнівщини та персоналії цих установ. Зрозуміло, що без ретельного вивчення творчих біографій педагогів регіону неможливо відтворити цілісну картину розвитку педагогічної думки краю.

Цікаво, що значна кількість представників вчительських подружніх пар, педагогічних династій, описаних у виданні, закінчили Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини.

Апробацію свого задуму автори проводили через оприлюднення окремих його частин і розділів на сторінках районної преси, наукових видань та Всеукраїнського громадсько-політичного тижневика «Освіта».

Сподіваємось, що книга буде цікавою та корисною для вчителів, учнів, жителів Черкащини, а також усіх тих, кого цікавлять краєзнавчі дослідження історії освіти.

Пресцентр УДПУ