29 травня в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини відбулася важлива подія – День відкритих дверей на агробіостанції. На святковому заході були присутні співробітники університету на чолі з ректором, професором Наталією Побірченко, декани факультетів, студенти та почесні гості: ветеран праці УДПУ, професор Григорій Казидуб, заступник директора з наукової роботи Інститут фізіології рослин і генетики НАН України (ІФРГ НАНУ), доктор біологічних наук, професор, лауреат державної премії у галузі науки і техніки Сергій Коць, керівник агрофірми «Базис» Володимир Осадчий, помічник лісничого Пехівського лісництва Звенигородського лісового господарства Микола Бойко, директор уманської міської станції юних туристів Віталій Кучеренко, Катерина Сидорчук директор ЗОШ І-ІІІ ступенів села Краснопілка Гайсинського району Вінницької області, що тримає першість в Україні з організації учнівської наукової роботи на пришкільних навчально-дослідних ділянках.




Агробіостанція УДПУ є окремою цікавою сторінкою творення природничо-географічного факультету. Варто зазначити, що лише поодинокі навчальні заклади, тим паче педагогічні, мають в своєму розпорядженні власну базу для проведення навчально-польових практик студентів. ЇЇ історія пишеться вже більше шести десятиліть: від ботанічного саду, що в 50-х роках минулого століття був однією з лабораторій факультету, де проводилися практичні заняття з біології й сільського господарства аж до нинішнього статусу невід`ємної складової факультету – полігону проведення навчально-методичної та науково-дослідної роботи викладачів та студентів університету. За цей час агробіостанція невпізнанно змінилася. Все, що сьогодні бачимо на території агробіостанції, зроблено та вирощено руками студентів. А мудрими керівниками були викладачі на чолі із знаним науковцем, дбайливим господарем деканом природничо-географічного факультету, кандидатом біологічних наук, доцентом Русланом Якимчуком. Але їх праця не була б такою успішною, якби не люди, які з радістю надають свою допомогу. Розвитком агробіостанції опікуються справжні фахівці своєї справи, чуйні, доброзичливі, які вбачають в освіті й науці майбутнє нашої молоді. Одним із таких людей є Володимир Осадчий, який очолює агрофірму «Базис» с. Кочубіївка Уманського району. Агробіостанція щорічно отримує від агрофірми матеріальну і технічну допомогу в обслуговуванні території. Мрію кількох поколінь викладачів УДПУ про створення теплиці, яка за своїми масштабами та технічним оснащенням перевершила скромні бажання колективу практично зумів втілити в життя відомий та шанований усією громадою на Уманщині директор тепличного комбінату Микола Гордій. Не милувала б око господарів та гостей така чисельна різноманітність видів декоративних кущів та дерев, якби не спонсорська допомога колективу Пехівського лісництва Звенигородського лісового господарства, помічника лісничого Миколи Бойка, які неодноразово поповнювали рослинність агробіостанції.







За ініціативи природничо-географічного факультету УДПУ, і, зокрема, Руслана Якимчука протягом останніх 14 років Інститут фізіології рослин і генетики НАН України проводить спільні дослідження із співробітниками та студентами факультету на базі агробіостанції. Із словами подяки до присутніх звернувся заступник директора з наукової роботи ІФРГ НАНУ Сергій Коць та подарував колективну монографію в 4-ох томах за авторства науковців цього наукового закладу.

Ветеран праці УДПУ, кандидат сільськогосподарських наук, професор Григорій Казидуб, який стояв у витоків заснування агробіостанції, висловив щиру вдячність за запрошення участі у заході і побажав подальшого розквіту

Спільними зусиллями на агробіостанції створено ще один об`єкт для навчально-виховної роботи зі студентами – музей «Рослини – символи України». На святі відбулася церемонія його відкриття. Ідея створення такого музею була запропонована директором інституту природничо-математичної та технологічної освіти, професором Олександром Коберником. А втілили її у життя студенти природничо-географічного факультету спеціальності «Біологія», роботу яких організовувала доцент кафедри біології та методики її навчання Любов Соболенко.



Гарний настрій на святі створювали володарі гран-прі Міжнародних конкурсів вокальне чоловіче тріо «Гонта» та духовий оркестр університету, яким керує Борис Басюк.



На завершення заходу ректор УДПУ Наталія Побірченко висловила подяку науковцям та співробітникам агробіостанції, які невтомною працею забезпечують її належний стан й функціонування та нагородила їх почесними грамотами. Свято на агростанції завершилося, а ми зичимо всім, хто трудиться на благо науки, нових творчих успіхів на освітянській ниві!

Пресцентр УДПУ