Я –жінка. Я всього лиш жінка:
Від зірки сяйво, сонячна струя...
Я – та печаль, що попід серцем згіркла.
І я – твоя. А, може, нічия.

Я – жінка! Я від роду-віку
Несу життя в долонях по землі.
Я райдугами вистелю долівку,
Я ружі цвіт посію по зимі.

І засміюся, коли сліз чекаєш,
І докричуся крізь пісні біди.
Я – неповторна. Ти мене впізнаєш.
Я – доля. Ти за долею іди.

Я просто жінка. Схочу – зачарую,
А ні – відпущу. Воля в тім одна.
На цій землі не вперше я вікую –
Сама земна. А, може, й не земна...

Оксана Радушинська

 

Творчо і неординарно підійшли до складання державного іспиту з хореографії студенти четвертого курсу спеціальності «Хореографія», підготувавши хореографічну виставу «Бути жінкою – це доля». Над підготовкою та реалізацією проекту працював творчий колектив викладачів-хореографів та студентів І-V курсів; загальне керівництво здійснювала кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри хореографії та художньої культури Людмила Андрощук.

В основу проекту лягли непрості долі видатних жінок світу. Глядачі мали змогу перенестися у різні епохи і побачити життєві історії могутньої цариці Клеопатри; відомої українки Роксолани, яка змогла підкорити серце султана Османської імперії; Анни Павлової, видатної балерини ХХ століття; неперевершеної француженки Коко Шанель; танцівниці-новатора Айседори Дункан; мексиканської художниці Фріди Кало; польської активістки руху Опору, яка врятувала 2500 єврейських дітей із Варшавського гето Ірени Сендлер; американської кіноактриси, співачки і моделі Мерлін Монро; талановитої української поетеси Ліни Костенко; американської моделі із найдовшою подіумною кар’єрою Каремен Делль’Орефіче; першої в світі жінки-космонавта Валентини Терешкової, захисниці усіх скривджених та убогих Матері Терези, а також втілену у образі Матері долю всіх жінок та образ Жінки-долі у поезії Тараса Шевченка.

Постановники та учасники вистави глибоко дослідили біографії видатних жінок, прониклися важкою долею кожної з них та чуттєво прожили всі історії на сцені, передавши їх мовою танцю. Кожній хореографічній постановці передувала відеорозповідь про надзвичайно цікаву та водночас нелегку чи трагічну жіночу долю. Вистава викликала щирі емоції глядачів: радісні, а інколи сумні.

Вражало різноманіття хореографічних номерів, постановок, техніка виконання, досконала акторська гра, оригінальність задуму. Довгі репетиції, наполегливість студентів на підготовчому етапі в кінцевому результаті дали блискучий результат. Вся вистава пройшла на одному диханні і залишила яскраві, незабутні враження.

Привітала студентів із черговим успішним творчим проектом керівник, завідувач кафедри хореографії та художньої культури Людмила Андрощук і побажала їм творчого натхнення, негаснучої енергії та нових звершень!

Пресцентр УДПУ