Факультет мистецтв Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини є осередком професійної підготовки спеціалістів у галузях музичного, хореографічного та образотворчого мистецтва. За три десятиліття він виховав цілу плеяду відомих митців.

Сьогодні мова піде про талановитого художника, доцента кафедри образотворчого мистецтва, випускника факультету мистецтв УДПУ імені Павла Тичини Анатолія Миколайовича Короля.

Анатолій Миколайович викладає дисципліни «Рисунок», «Графічний дизайн», «Методика навчання дизайну», «Історія дизайну», «Інноваційні технології викладання образотворчого мистецтва». Також здійснює керівництво студією «Вечірній малюнок», яка функціонує при кафедрі образотворчого мистецтва.

Працює пан Анатолій в техніці олійного та акварельного живопису, різноманітних графічних техніках (олівець, вугілля, сангіна, туш, перо). Улюбленими його жанрами є пейзаж, натюрморт, портрет.

Ще з дитинства Анатолій Миколайович захоплювався малюванням, особливо його приваблював петриківський розпис. Малював усюди: і в школі, і удома. Його надійною опорою і підтримкою завжди була мама. Дитяче захоплення згодом переросло у професійну діяльність, і тому після закінчення школи питання куди іти навчатися не стояло – тільки б малювати. Серед безлічі ЗВО він обрав УДПУ імені Павла Тичини і пов’язав із ним свою долю.

Анатолій закінчив університет з відзнакою та здобув кваліфікацію вчителя образотворчого мистецтва, етики, естетики і художньої культури.

Дипломною роботою було настінне декоративне панно «Павло Тичина», виконане в техніці петриківського розпису, яке нині прикрашає адміністративне крило центрального корпусу університету.

Педагогічну діяльність розпочав ще в студентські роки. Навчаючись на ІІІ курсі працював в Уманському навчально-виховному комплексі № 7-колегіум на посаді керівника гуртка «Образотворчого мистецтва».

Пану Анатолію пощастило навчатися у відомих художників-педагогів: Сироти Всеволода Марковича (доцент кафедри образотворчого мистецтва УДПУ, випускник Київського художньо-промислового училища та Львівського поліграфічного університету, засновник художньої академічної освіти в Уманському регіоні); Клещара Геннадія Анатолійовича (художник-графік, член Національної спілки художників України (м. Київ) та Пічкура Миколи Олександровича (професор кафедри образотворчого мистецтва УДПУ, випускник Харківської академії дизайну, м. Харків),

А. М. Король бере активну участь у проведені та організації звітних художніх виставок студентів та викладачів кафедри образотворчого мистецтва, які проходять в історико-архітектурному заповіднику «Стара Умань» та Уманській картинній галереї. Зокрема, брав участь у таких виставках: «Художник та його учні», присвячену 12-річчю викладацької діяльності Клещара Г.А. (Уманська картинна галерея, м.Умань, 2016 р.); з нагоди відзначення 400-річчя від дня першої писемної згадки про місто Умань (Черкаський обласний художній музей , м. Черкаси, 2017 р.). Багато його художніх робіт зберігаються в Уманській картинній галереї.

Анатолій Миколайович був учасником Регіогального пленеру уманських художників(2018-2019 рр.); І Міжвузівського пленеру «Осінь у Софіївці» (жовтень 2018 р.); IV пленеру «Акварелі з Тарасової оселі», Шевченкове-Вільшана-Моринці Звенигородський р-н, Черкаська обл. (лютий 2018 р.); Міжнародного пленеру «Мальовничий Огродженець» Республіка Польща (червень-липень 2019 р.)

За активну творчу діяльність, участь у виставках та конференціях Анатолій Миколайович нагороджений почесними грамотами та подяками Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Відділу освіти Уманської міської ради, Уманської районної державної адміністрації.

В науковому доробку є чимало публікацій з дизайну, які викликають зацікавленість у фахівців та студентів.

Бажаємо Анатолію Миколайовичу творчого натхнення, шани і поваги від студентів та колег.

Пресцентр УДПУ