29 травня в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини відбулась небуденна подія для шанувальників високого мистецтва – прем’єра творчого проекту «Колесо фортуни», створеного талановитими викладачами та студентами факультету мистецтв на основі сценічної кантати “Карміна Бурана” відомого німецького композитора ХХ ст. Карла Орфа.

З перших хвилин дійства і до останнього звуку та руху на сцені глядацька зала захоплено споглядала видовищне шоу, яке підготували кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін і хореографії та художньої культури факультету мистецтв.

Вокально-інструментальну частину кантати надзвичайно майстерно виконали учасники «Молодіжного камерного хору» та музиканти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини і Уманського обласного музичного училища імені Порфирія Демуцького (художній керівник та диригент – викладач кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін Оксана Прокулевич). Хореографічні постановки підготували студенти 4 курсу спеціальності «Хореографія» (керівники кваліфікаційних робіт – викладачі кафедри хореографії та художньої культури Людмила Андрощук, Сергій Куценко, Ірина Грошовик, Ольга Бикова, Анастасія Криворотенко, Інна Терешко). Режисером творчого проекту виступила кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри хореографії та художньої культури Людмила Андрощук.

На початку заходу ведуча ознайомила глядачів із цікавою історією створення твору. Сценічна кантата «Карміна Бурана», прем’єра якої із величезним успіхом відбулася у 1937 році, принесла композитору Карлу Орфу всесвітнє визнання. В основі цього твору для хору, солістів, танцівників та оркестру - вірші із середньовічного збірника віршів та пісень невідомих поетів (подорожуючих монахів і студентів), знайденого на початку ХІХ століття в одному із бенедиктинських монастирів (у перекладі з латині - Бойерські пісні: "Карміна" - пісні, "Бурана" - назва місцевості, де було знайдено рукопис). Карл Орф знайшов одне з видань цього збірника в каталозі антикваріату. «Карміна Бурана» з магічною силою прикувала увагу композитора. Особливо вразило Орфа зображення на першій сторінці книги середньовічної грамоти – «Колеса Фортуни», що символізувало мінливість людської сутності. На малюнку була зображена богиня удачі, а по краях - чотири людські фігури. Гравюру супроводжував текст: «Буду царюватиму - царюю – царював - залишився без царства». Збірник містить більше 250 поетичних творів, з яких Орф вибрав 24 вірші про любов, весну, застільні, сатиричні та філософські пісні, залишивши недоторканим латинський текст. Вони і стали частинами його кантати.

Особливого змісту та глибини ідейному задуму додавала найбільш відома хорова композиція «О, Фортуна!», що відкривала і завершувала твір. Цей надзвичайно потужний фрагмент - своєрідне звернення до долі, що звучить одночасно як обурення проти її невідворотності та заклик навчитися долати будь-які труднощі.

Органічний синтез оркестру, хору та хореографії справив неймовірне враження на глядачів. Геніальна музика у виконанні талановитих музикантів та вокалістів просто зачаровувала, а неймовірна хореографія, що оживила середньовічну поезію, полонила уяву глядачів. Яскраві сценічні картини, що постійно змінювали одна одну, змусили задуматися над тим, що у світі немає нічого вічного, а людина зі всіма її маленькими радостями і печалями – лише іграшка в руках вередливої долі.

На завершення дійства декан факультету мистецтв Інна Терешко висловила слова вдячності викладачам та студентам за високопрофесійне, майстерне і талановите втілення ідеї створення проекту «Колесо фортуни». Від імені усіх присутніх Інна Григорівна висловила думку, що музикантам, вокалістам та хореографам вдалося реалізувати надзвичайно масштабний задум, передати взаємозв’язок музики, рухів і мови,втілити в життя головну ідею кантати.

Творчий проект подарував справжню насолоду не байдужим до мистецтва людям – глядацька зала стоячи аплодувала виконавцям.

Вітаємо учасників творчого проекту із успішною прем’єрою і бажаємо постановці «Колесо фортуни» тривалого сценічного життя!

Пресцентр УДПУ