Саме під такою назвою відбувся науково-методичний семінар, який провели викладачі кафедри інформатики і ІКТ факультету фізики, математики та інформатики Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Сьогодні дані безперервно постачаються чималими об’ємами великій кількості користувачів. Тому питання ефективної технології зберігання та опрацювання даних залишається актуальним. Хмарна модель може бути більш ефективною, якщо доставляти контент своїм користувачам через географічно розподілену платформу, а не через хмару, яка фізично знаходиться в одному місці. В сфері хмарних технологій все більшу популярність набуває новий напрямок, який отримав назву «туманні технології».

«Туманні технології» – це хмарні технології, які характеризуються розподіленням обчислень між пристроями, що входять до Інтернету речей (зокрема смартфони, якими користуються сьогодні майже всі, мають процесори, які активно не використовуються). При використанні туманних технологій вторинні дані створюються за рахунок спільних ресурсів і завжди передаються у «хмару» (на віддалений сервер).

Під час обговорення доповідачі провели обговорення проблем, пов’язаних із використанням туманних технологій.

Детальніше читайте на сайті.

Використання та впровадження хмарних технологій в світі продовжується стрімкими темпами. Проте значні та вагомі переваги (відсутність гарантій безпеки особистих даних, затримка в передачі даних між пристроєм та хмарою, високий ризик хакерських атак на місцях розміщення даних користувачів) породжують пошук нових альтернативних технологій.

Туманні технології розширюють можливості хмарних обчислень та сервісів, доходячи безпосередньо до кінцевих користувачів та пристроїв на межі мережі, покращуючи якість обслуговування, підвищуючи продуктивність, надійність та інформаційну безпеку. Концепція туманних технологій передбачає опрацювання даних на кінцевих пристроях мережі, таким чином зменшуючи ризики втрати та безпеку передачі даних.

Пресцентр УДПУ