9 грудня 2010 року на фізико-математичному факультеті відбулася зустріч з одним із творців сучасної механіки руйнування матеріалів, професором Вісконсінського університету в Мілуокі (США) Майклом Петр Внуком.

Майкл Петр Внук зробив вагомий внесок у розвиток механіки руйнування. Створена ним теорія дозволяє визначити довговічність твердих тіл з тріщинами при різних типах навантаження. Відомий критерій Внука для дослідження повільного росту тріщини. Проф. Внуком вперше було введено термін «процес зони» та отримано диференціальне рівняння росту докритично стійкої тріщини, яке називається рівнянням Внука-Райса-Соренсена (Wnuk-Rice- Sorensen).

Наукові заслуги Майкла Внука були відмічені в 1991 році стипендією Фулбрайта. Він лауреат премії Леді Девіс (Ізраїль); проф. Внук є членом наукового товариства Sigma Xi, товариства Pi Таu Sigma, Американської академії механіки, член-кореспондентом Кембріджского філософського товариства в Англії, членом Нью-Йоркської Академії наук. Він разом із проф. Стояном Седмаком в 1981 році заснували міжнародну школу IFMASS.

У 2009 році Майкла Внука визнали людиною року за версією Американского біографічного інституту (American Biographical Institute for Dedication and Excellence).

При всій своїй зайнятості професор Внук знаходить час брати участь та виступати з доповідями на міжнародних конференціях, зустрічатися з колегами; для підготовки молодих вчених в університетах різних країн світу; досліджувати зв'язок між числами Фібоначчі та єгипетськими пірамідами; вивчати питання історії польського народу і т. д.

У процесі роботи із професором М. Внуком було підписано угоду про співпрацю нашого університету з Мілуокським університетом (США).

 

 

 

 

Професор провів лекцію зі студентами та викладачами на тему: “Про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах США”

 

 

 

Також було проведено семінар на базі кафедри вищої математики на тему: «Математичні проблеми механіки руйнування матеріалів» (присутні: доц. кафедри вищої математики Хазін Г. А., проф. кафедри фізики та астрономії та методики їх викладання Дудик М. В., викладач кафедри вищої математики Поліщук Т.В., викладач кафедри інформатики та ІКТ Колмакова В.О.)