В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини розроблена та сформована потужна система виховної роботи, яка зорієнтована на підготовку висококваліфікованих фахівців, здатних забезпечити розвиток, збагачення та збереження української культури, підготовку національної інтелігенції, створення умов для формування і задоволення культурних запитів, духовних потреб, розвитку ініціативи і реалізації творчого потенціалу студентів і працівників у сфері виховання та дозвілля, здійснення рекламно-інформаційної та презентаційної діяльності.

Для вдосконалення організації та проведення виховної роботи зі студентською молоддю та покращення методичного забезпечення виховного процесу в університеті 15 вересня 2015 року, шляхом реорганізації відділу виховної роботи був створений Центр культури та дозвілля «Гаудеамус».

У центрі діє 2 сектори: культурно-дозвіллєвої діяльності та прес-центр.

Виховний процес в університеті здійснюється у тісній співпраці з профспілковим комітетом, радою студентського самоврядування, соціально-психологічною службою, народними аматорськими художніми колективами, спортивним клубом, музеєм історії університету, бібліотекою.

Вагому роль у здійсненні виховної роботи відіграють драматичні студії, гуртки, спортивні секції, літературні об’єднання, соціально-психологічна служба, волонтерські групи в яких беруть участь понад 4 тисячі студентів.

Для особистісного розвитку майбутнього вчителя використовуються різні форми організації виховної роботи: бесіди, диспути, «круглі столи», тематичні вечори, екскурсії, конкурси, зустрічі з відомими людьми, презентації тощо.

В університеті традиційно відзначаються державні, календарні та народно-обрядові свята: День науки, Посвята у першокурсники, День студента, День міста, День Незалежності, День пам’яті та примирення, Міжнародний день рідної мови, День скорботи, День захисту дітей, Івана Купала, День святого Миколая, Андріївські вечорниці тощо.

Вже стало доброю традицією проведення фестивалів, які понад 25 років радують глядачів своєю майстерністю виконання: «Шевченківські читання», «Фестиваль педагогічної творчості», «Тичинівські читання», «Студентська весна», «Пісенний вернісаж», «Презентація І курсу», «Міс університету», «Містер університету», «Студентський бал», «Театральний вернісаж».

Проводиться велика кількість заходів благодійного спрямування (акції та аукціони, ярмарки, благодійні концертні програми, театральні та хореографічні вистави, майстер-класи) для дітей воїнів АТО, учнів шкіл-інтернатів та пацієнтів дитячої лікарні.

Центр координує роботу з підтримки воїнів АТО: відвідування поранених в госпіталях, участь у акції «Добро жменями», «Великодній кошик солдату», «Подаруй солдату радість», «Павучок» (плетіння маскувальної сітки) тощо.

Презентація університету у засобах масової інформації, створення його позитивного іміджу та підвищення престижу є пріоритетним напрямом роботи прес-центру, що діє при ЦКД «Гаудеамус». Усі важливі події університетського життя висвітлюються на офіційному Web-сайті університету.

Пресцентр УДПУ