На базі Польського культурно-освітнього центру УДПУ відбувся тренінг «Міждисциплінарне дослідження: Що це?», організований для студентів Колегіуму міждисциплінарних індивідуальних гуманітарних студій. Захід проводила тьютор МІГуСу, доктор педагогічних наук, доцент Оксана Заболотна.

Спеціальною гостею тренінгу стала волонтер Корпусу миру Лорен МакКензі Рід, яка не тільки розповіла студентам про специфіку міждисциплінарних досліджень, а й стала учасницею тренінгу. З історією міждисциплінарних досліджень студентів познайомила завідувач Польського культурно-освітнього центру Катерина Кузан.


Робочою мовою заходу була англійська, проте наші студенти не мали жодних труднощів, адже навчання в Колегіумі МІГуС передбачає обов’язкове вивчення двох іноземних мов: польської та англійської. Тренінг складався із теоретичної та практичної частин. Для виконання завдань присутніх було поділено на групи. Спочатку кожна група шляхом жеребкування обирала одну науку (дисципліну), наприклад, філософію, лінгвістику чи літературу, яку згодом потрібно було представити, розповівши про специфіку кожної з них. Після цього учасники тренінгу, отримували звичайне яблуко, що й стало «предметом» дослідження тієї науки, яку вони обрали у попередньому завданні. Тобто, одна група повинна була представити яблуко як предмет дослідження у філософії, інша – у лінгвістиці, наступна – у літературі. Врешті, студенти дійшли висновку, що про один предмет можна говорити з різних точок зору. Власне, в цьому й полягає суть міждисциплінарного дослідження.

Студенти дуже вдячний і відкритий народ, тому тренінг пройшов на «ура». Усі учасники отримали сертифікати про успішне проходження тренінгу «Міждисциплінарне дослідження: Що це?». Про його ефективність можна буде судити згодом, коли інформація засвоїться і почне проявлятися у науковій діяльності студентів. Зараз же можна стверджувати, що учасники тренінгу як майбутні науковці розширили свій світогляд і отримали необхідні знання для подальшого розвитку.


Пресцентр УДПУ