Нещодавно в Уманському педагогічному університеті імені Павла Тичини факультет мистецтв відбувся масштабний мистецько-освітній проект «Обдарована родина – обдарована дитина-2017». Захід, який був присвячений Всесвітньому дню родини та Дню матері, став традиційним і пройшов уже втретє.

Крім того, у цьому році проект проходив у рамках презентації Каталогу провідних педагогів музичного мистецтва міста Умань за часів незалежності України. Видання каталогу започатковано методичним кабінетом відділу освіту Уманської міської ради.

Даний каталог – це перша спроба познайомити широке коло людей з провідними педагогами музичного мистецтва міста Умань за часів незалежної України.  У ньому зібрані біографічні дані, творчий шлях та досягнення  відомих у нашому місті митців. Чимало прізвищ педагогів УДПУ увійшло до каталогу: Дмитро Балдинюк, Надія Балдинюк, Анатолій Купчик, Петро Волошин, Валентин Купчик, Василь Семенчук, Віра Калабська, Зоя Сирота, Людмила Ятло, Леонід Ятло. Про ці талановиті родини мова ішла і на проекті.

Окремі сторінки презентації каталогу були присвячені родині Балдинюк Дмитра Івановича та Надії Андріївни, які все своє життя віддали музичному мистецтву. Талановиті батьки виховали і талановитих дітей. Донька Олена – кандидат педагогічних наук, доцент УДПУ, донька Віра – кандидат філологічних наук, головний редактор інтернет-видання журналу «Коридор», захоплюється поезією. В подарунок присутнім на святі прозвучала Арія Кармен з однойменної опери Жоржа Бізе «Кармен» у талановитому виконанні Надії Балдинюк.

Віра Калабська – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри інструментального виконавства УДПУ. Вона не просто вчить, а своїм прикладом показує, яким повинно бути сценічне виконання. У виконанні інструментального ансамблю «Акварелі», керівником якого є Віра Калабська прозвучало «Танго» Астора Пьяццолла.

Наступною сторінкою презентації стала розповідь  про декількох талановитих постатей та творчих колективів, бо доля їх дуже переплетена. Старший викладач кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін УДПУ Анатолій Купчик захоплюється музикою та співом з дитинства. З 1995 року працював в УДПУ викладачем диригування та керівником творчих колективів. Майже 20 років він був керівником народного хору «Кобзар».

У 2014 році керівництво хором передав своєму талановитому учневі, а нині заслуженому працівнику культури України, завідувачу кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін – Василю Семенчуку, який є також керівником фольклорного ансамблю «Софія». Сам же Анатолій Тимофійович працює з оркестровою групою «Музичні візерунки», яка  виконує супровід для хору «Кобзар». Усі ці колективи є неодноразовими лауреатами всеукраїнських та міжнародних пісенних конкурсів та фестивалів.

Гордістю Анатолія Тимофійовича є народний аматорський колектив чоловіче вокальне тріо «Гонта», створений ним у 1998 році. Його талановиті учні стали відомими на увесь світ. З 2005 року керівництво колективом перейняв син Анатолія Тимофійовича Валентин. Нині вокальне тріо «Гонта» представляють заслужені працівники культури України, викладачі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, громадські діячі, володарі Гран-прі всеукраїнських та міжнародних конкурсів Петро Волошин, Василь Семенчук та Валентин Купчик. Жоден концерт у місті не відбувається без них і проект «Обдарована родина – обдарована дитина» не став винятком.

Шевченкова пісня, пісня-символ України  – «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні українського народного хору «Кобзар» додала проекту величі та віри у невмирущість українського пісенного слова.

Про інші талановиті родини йшлося під час презентації відеороликів з назвами «Провідні педагоги музичного мистецтва міста Умань за часів незалежної України». Окремими сторінками відео-презентації стали розповіді про родини Хекало та Терещук, які вже неодноразово були учасниками проекту. Завітали на проект учасники минулих років. Це юні таланти Софія та Володимир Кишінько, які розказували гуморески Павла Глазового про батьків, дітей і педагогів.

Також у гості з чудовими художніми номерами прибули юні митці Шевченківської спеціалізованої загальноосвітньої школа-інтернату з поглибленим вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю Черкаської обласної ради. Зразковий художній колектив ансамбль бандуристів «Срібні струни» (керівник Оксана Грицай) подарував музичну композицію «Горнусь до тебе, Україно»). Вокальний ансамбль «Перлинки» (керівник Наталія Прісич) пісню «А ми дівчата з України». Вокальне тріо «Чомучки» ( керівник Олена Бардадим) з піснею «Веселіться, люди добрі» також додало позитивного настрою.

Як завжди яскравим виступом вразила присутніх хореографічна композиція «Поїхали з нами» авторської хореографічної студії Вікторії Глобчак «Крок вперед». Приємним подарунком стала пісня «Мамина хатина» у виконанні Анастасії Шинкарук.

Із великим захватом переглядали хореографічні композиції від танцювальних колективів «Яворина» («Привітальна», «Українські самоцвіти» - керівник Сергій Куценко) та «Візаві» («Заметіль», «Україна: наречена, кохана, вдова», «Хабанера», «Танго» - керівник Людмила Андрощук).

Фінальним акордом мистецького заходу стало виконання пісні Назарія Яремчука «Родина» вокальним тріо «Гонта», яку охоче підхопили усі учасники проекту та глядачі.

З вітальним словом виступила декан факультету мистецтв, кандидат педагогічних наук Інна Терешко, яка висловила подяку організаторам та учасникам проекту.

Організатори заходу – кафедра музикознавства та вокально-хорових дисциплін факультету мистецтв, ініціатор та натхненник проекту – доцент Зоя Сирота, ведучі Людмила Гекалюк та Петро Волошин, автор електронних презентацій – Віктор Мазур та всі, хто доклали чимало зусиль для того, щоб цей захід відбувся, створили справжнє грандіозне родинне свято.

Пресцентр УДПУ