Івана Купала одне з найбільш таємничих і магічних свят, що дісталося нам від наших пращурів. Купання, стрибки через вогнище, ворожіння та пошук квітучої папороті – основні атрибути Івана Купала.

Є дві дати святкування: за старим стилем його святкували під час літнього сонцестояння 20-22 червня, а з моменту появи в Україні християнства дата змінилася і за новим стилем тепер це ніч з 6 на 7 липня. Таким чином, Івана Купала збігається з одним із найвідоміших православних свят – Різдвом Івана Предтечі.

Інші назви свята: Іванів день, Купала, Колосок, Ярилів день, Кокуй, Іван-травник, Сонцекрес, Купайло, Купалле, Іван Калдунські.

Обов'язковий атрибут – купання на сході сонця. Вважається, що таким чином людина змиває із себе захворювання і зміцнює імунітет.

Пізно увечері розпалювали багаття, яке підтримували до самого ранку. Навколо нього водили хороводи. Найсміливіші і найвідважніші хлопці та дівчата стрибали через вогонь. Так проходив обряд самоочищення.

Дівчата ворожили на судженого – плели вінки і пускали їх по воді. Якщо вінок потоне, то дівчина не вийде заміж цього року, якщо відплив від берега – весілля вже близько.

Наші пращури у ніч на Івана Купала ходили до лісу збирати лікарські трави та квіти, які, згідно з повір'ями, у цей період насичувалися особливою силою. Також вони вірили в те, що в цю ніч цвіте папороть, квітка якої нібито дасть тому, хто знайде і зірве її, особливі сили і можливості.

Нехай же це свято додасть вам міцного здоров’я, веселого настрою, незабутніх емоцій та вражень!

Пресцентр УДПУ