З-поміж безлічі різних видів декоративно-прикладного мистецтва улюбленим для майстра виробничого навчання Тетяни Валеріївни Гудзенко (кафедра професійної освіти і технологій за профілями факультету інженерно-педагогічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини) стало виготовлення картин в техніці «Ізонитка».

«Коли вперше побачила картини, виготовлені в техніці «Ізонитка», одразу чітко вирішила для себе, що буду займатися цим видом мистецтва, а після того як власноруч створила першу картину сумніву уже не було. Останнім часом почала працювати в техніці «Стрінг-арт», яка також мене зацікавила. Це дуже схожа техніка, в якій за основу використовують деревину. Стрінг-арт дозволяє виготовляти дивовижні картини. Це модно, сучасно, стильно», – щиро зізналася Тетяна Валеріївна.

«Ізонитка» – це художнє натягнення нитки на картоні чи іншому твердому матеріалі. Варіанти назви: зображення ниткою, нитяний дизайн, ізографіка або вишивка на картоні.

Незвичайний вид рукоділля придумали в Англії майже чотири століття тому. За допомогою звичайних цвяхів і ниток ткачі того часу створювали декоративний малюнок на дощечках, якими потім прикрашали стіни власного житла. З часом стародавня техніка плетіння кілька разів перероблялася і удосконалювалася. Сучасну «Ізонитку» застосовують для оформлення інтер’єру, виготовлення сувенірів, святкових листівок.

«Ізонитка» вміщує в себе креслення (графіку), геометрію (креслення геометричних фігур), образотворче мистецтво (композиція, кольорознавство), математику (розрахунок схем, ряд чисел, що зростає та спадає), матеріалознавство (знайомство та робота з різними матеріалами: це картон, папір, нитки, бісер), вчить роботі з різним інструментом (олівцем, лінійкою, циркулем, різними трафаретами, шилом, булавками, голкою, ножицями).

«Створення картини – робота кропітка. На її виготовлення йде в середньому до 5-6 днів, але бувають роботи над якими доводиться працювати до двох тижнів. Все залежить від розміру і складності малюнка чи орнаменту. Цей вид творчості дуже цікавий і захоплюючий. Саме головне – отримувати задоволення від того, що робиш», – продовжує розповідати майстриня.

В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини Тетяна Валеріївна працює з 2006 року. Вона охоче ділиться секретами свого ремесла на численних майстер-класах для студентів, школярів, абітурієнтів під час днів відкритих дверей, загальноміських заходів (День захисту дітей, День міста та інше), проведення ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Трудове навчання та технології», яка проходить на факультеті інженерно-педагогічної освіти.

У минулому році Тетяна Валеріївна представляла свої напрацювання та провела ряд майстер-класів на етнофестивалі-ярмарку «Відкритий простір для творчості».

Як сувеніри її картини мандрують світом разом із університетськими делегаціями. Надзвичайно вразили роботи пані Тетяни професорку, мистецтвознавця, архітекторку з Португалії Інеш Морейро, яка відвідала УДПУ імені Павла Тичини з робочим візитом. На згадку про перебування в університеті гостя повезла картину «Соняхи» до Португалії.

Щиро зичимо Тетяні Валеріївні чудового настрою і можливості реалізувати всі свої творчі ідеї!

Пресцентр УДПУ