Благодійна акція «Мистецтво заради миру!», що стартувала в університеті минулого року, цьогоріч мала продовження. З нагоди Міжнародного дня танцю, який відзначається у всьому світі 29 квітня, відбувся Танцювальний марафон – 2016 «Ми - українці!». Організаторами заходу виступили кафедра хореографії та художньої культури (завідувач – Людмила Андрощук), Центр культури та дозвілля «Гаудеамус» (начальник – Людмила Гекалюк) та студентська рада університету (голова – Євгенія Бородай).

Активну участь у танцювальному марафоні взяли студенти всіх структурних підрозділів – команди одинадцяти факультетів та інституту:

«Лебеді України» факультету фізики, математики та інформатики;

«Живи» факультету професійної та технологічної освіти;

«Творче покоління» факультету мистецтв;

«Цвіт нації» факультету соціальної та психологічної освіти;

«Пробудження» інституту економіки та бізнес-освіти;

«Покоління майбутнього» факультету фізичного виховання;

«Краса по-українськи» факультету української філології;

«Серця стук» факультету дошкільної та корекційної освіти;

«Скарби України» факультету іноземних мов;

«Незламні» факультету початкової освіти;

«Інтрига» історичного факультету;

«КІS-FM» (Краса і сила файної молоді) природничо-географічного факультету.

Неймовірне свято танцю, таланту та молодечого запалу подарували учасники танцювального марафону присутнім у глядацькій залі. Майбутні педагоги, економісти, інженери, психологи, біологи, математики, філологи, історики під керівництвом наставників – студентів факультету мистецтв - підготували різножанрові танцювальні композиції, об’єднані єдиною тематикою – патріотичною.

Танцювальний марафон «Ми – українці!» проходив у кілька етапів. Під час першого із них – «Презентація» - кожна команда представляла себе за допомогою хореографічного флешмобу. Кожен номер підкреслював назву тієї чи іншої команди, її характер і запал.

Не менш цікавим та видовищним був другий, основний етап танцювального заходу. Хореографічні номери команд то запалювали глядацьку залу неймовірною енергією, вихором нестримного танцювального ритму, то викликали сльози на очах присутніх своєї задушевністю, ліричністю, ідейною глибиною. За допомогою хореографічних композицій студенти зуміли показати, яким є український народ: проникливим, вольовим та нескореним, сильним у боротьбі, який вміє щиро кохати, цінує традиції своїх предків. Надзвичайно хвилюючими були танці «Білі лебеді» (команда «Лебеді України» ФФМІ), «Мати» («КІS-FM» ПГФ); по-весняному ніжними та задушевними – композиції «Лісова пісня» (команда «Краса по-українськи» ФУФ), «Подих весняного кохання» (команда «Покоління майбутнього» ФФВ), «Весняна фієста» (команда «Інтрига» ІФ). Красу літньої купальської ночі відтворили учасники команди «Пробудження» (ІЕБО); волю до перемоги та силу волі продемонстрували у танцях «Нескорена» та «Не можемо мовчати» учасники команд «Серця стук» (ФДКО) та «Живи» (ФПТО). Команда факультету мистецтв «Творче покоління» презентувала танець «Два кольори», що символізує любов і журбу, пам'ять про батьків і турботу про дітей, роздуми про сучасне й майбутнє. А композиції «Одного разу у селі (команда «Незламні» ФПО), «Веселе весілля Василя» (команда «Цвіт нації» ФСПО) та «Як козаки наречених шукали» (команда «Скарби України» ФІМ) додали неймовірного драйву програмі заходу.

Глядачі гучними оваціями підтримували колективи, вболіваючи за команди своїх факультетів. Яскравим емоційним доповненням танцювальних номерів були костюми учасників та українські пісні, що яскраво підкреслювали ідейність хореографічних постановок.

Надзвичайно масштабним і грандіозним став фінальний етап танцювального марафону. Гучні оплески на адресу учасників заходу довго не стихали.

На завершення святкового дійства зі словами вітань та подяки виступив голова профспілкового комітету університету, доцент Олександр Осадчий, який вручив кожній команді подяку за участь у благодійній акції «Мистецтво заради миру» та солодкий подарунок. Також подяками були відзначені організатори заходу – кафедра хореографії та художньої культури, Центр культури та дозвілля «Гаудеамус» і студентська рада університету, а всі учасники танцювального марафону нагороджені грамотами та пам’ятними сувенірами.

Акція «Мистецтво заради миру», в рамках якої проходив танцювальний марафон «Ми – українці!», мала благодійну мету – збір коштів для нашого земляка Юрія Сухарєва. З 2014 року, до того, як піти на фронт, Юрій був волонтером, активно допомагав бійцям на передовій, поєднував основну роботу із діяльністю в ініціативному русі “Захист кордону”. На початку 2015 року добровільно став воїном 14-ої окремої механізованої бригади ЗСУ. Майже рік знаходився на передовій в Мар’їнці. Кулі його оминули, але не оминула підступна хвороба – рак. Наразі Юрій бореться з онкологічним захворюванням в Київській клініці ім. Спіженка. Розповідь і відеоматеріал про бійця схвилювали усіх присутніх. Кошти, зібрані під час танцювального марафону усіма небайдужими, були передані представнику волонтерської організації «Разом», яка подякувала учасникам за чудове свято танцю та усім, хто долучився до благодійності.

Пресцентр УДПУ