16 січня 2014 року Міністр освіти і науки Дмитро Табачник зустрівся з переможцями фінального етапу ІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, яким призначено стипендії Президента України, серед яких – магістрантка Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Марія Краєва.




Дмитро Табачник зазначив, що з метою гідного відзначення 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря Президент України Віктор Янукович оголосив 2014 рік в Україні Роком Тараса Шевченка.

За словами міністра, на вшанування творчої спадщини Кобзаря у 2010 році Указом Президента України Віктора Януковича започатковано, на пропозицію Міністерства освіти і науки, Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, який став одним із найпрестижніших, наймасовіших інтелектуальних змагань в Україні та за її межами.

«Особливістю конкурсу є те, що в ньому беруть участь не тільки знавці української мови та літератури, а й знавці регіональних мов, представлених в Україні. До змагань також активно долучаються учні та студенти з числа українців, які проживають за кордоном. Мовно-літературні змагання в 2010-2013 рр. відбувалися в Канаді, Молдові, Росії, Італії, Іспанії, Індії, Бельгії, Ірані, Білорусі, Польщі та інших країнах. За роки проведення конкурсу в змаганнях взяли участь понад 3 мільйони учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів, студентів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації усіх форм власності і курсантів вищих військових навчальних закладів», – зазначив Дмитро Табачник.


Як зазначив міністр, міжнародний конкурс формує майбутню плеяду літературних митців – молодих талановитих письменників, журналістів. У своїх роботах учасники щороку показують високий рівень знань, творчий підхід, самобутність, оригінальність у виконанні конкурсних завдань. Саме така талановита молодь, яка досягає високих успіхів в інтелектуальних змаганнях міжнародного і всеукраїнського рівнів, отримує підтримку з боку держави.

«Мені приємно вітати вас, нових стипендіатів, переможців ІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, яким Указом Президента України від 27 листопада 2013 року призначено стипендії Президента України», – повідомив Міністр.

Дмитро Табачник також наголосив, що досягнення переможців уже закарбовані у науково-освітньому порталі «Тарас Григорович Шевченко», який створено до 200-ліття від дня народження Великого Кобзаря. Розробником і натхненником цього порталу є член-кореспондент Національної академії наук, професор, Президент Малої академії наук України Станіслав Довгий.

Магістрантка УДПУ Марія Краєва на зустрічі з Міністром освіти і науки України взяла участь в обговоренні актуальних питань, акцентувала на доцільності та необхідності організації та проведення заходів з відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, підкреслила вагомість величної постаті Кобзаря в контексті української культури, дала інтерв’ю, вичерпно відповідаючи на поставлені журналістами запитання. Вона подякувала Міністерству освіти і науки України в особі Міністра Дмитра Табачника за організацію масштабних заходів у сфері освіти і науки, керівництву УДПУ в особі доктора педагогічних наук, професора, член-кореспондента НАПН України Наталії Побірченко за підтримку студентських ініціатив. Також Марія Краєва розповіла про участь в «Молодіжному віче» у Каневі, під час якого відвідала Національний музей Тараса Шевченка, і закликала всіх відвідати культурну і духовну Мекку українського народу. Приємно відзначити, що в контексті розмови з Міністром освіти і науки України прозвучала новина про те, що на виконання Указу Президента України «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка», за підтримки Черкаської облдержадміністрації, обласної ради та Міністерства освіти і науки України, Кабінет Міністрів України видав розпорядження про утворення Канівського гуманітарного інституту Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини на базі Канівського училища культури і мистецтв. Міністр підкреслив, що УДПУ має вагоме значення в контексті розвитку сучасної освіти і науки.

На завершення зустрічі Міністр Дмитро Табачник вручив переможцям конкурсу сертифікати та шеститомники творів Тараса Шевченка.


Пресцентр УДПУ