Відповідно до указу Президента України «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка» студенти історичного факультету відвідали сакральне місце для кожного українця - могилу Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі у Каневі.

Екскурсійний маршрут істориків розпочався з прогулянки шевченковою алеєю, котра привела їх до підніжжя Тарасової гори. Майбутні педагоги вшанували пам'ять геніального українця покладанням квітів до його могили.


У Шевченківському національному заповіднику історики ознайомилися з трьома експозиційними виставками, розміщеними на першому і другому поверхах музею. Величезні автопортрети з різних періодів життя поета, банери з живописними роботами Шевченка, офорти на вітринах та багато інших цікавих експонатів навіювали дух величного історичного минулого нашої країни. Ознайомившись із живописом Тараса Шевченка, студенти раз відкрили для себе Кобзаря як талановитого художника.


Не менш захоплюючими були експонати, присвячені різним періодам життя Тараса Григоровича. Експозиційні зали містять велику кількість історичних документів, картин та фотографій. Вони пов'язані не тільки з постаттю самого поета, але і розповідають про його оточення, час, в який він жив і творив.

Меморіальний зал розповідає про смерть і поховання Тараса Шевченка в Петербурзі, про перевезення домовини з тілом поета з Петербурга в Україну і перепоховання в Каневі, про впорядкування Шевченкової могили у 60-80 роках ХІХ ст., про відвідування могили видатними митцями, про відзначення ювілейних Шевченківських дат. Студенти-історики також побували у «Тарасовій світлиці» - першому народному музеї Тараса Григоровича.

Студенти отримали велике задоволення від побаченого і висловлюють щиру подяку голові профспілкової організації університету Олександру Семеновичу Осадчому за сприяння і допомогу в організації екскурсії.

Пресцентр УДПУ