В актовій залі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини відбулась яскрава подія, яка надовго залишиться в пам’яті глядачів. Студенти 2 та 3 курсу факультету мистецтв спеціальності «Хореографія» запросили на виставу маленьких гостей – дітей молодших класів загальноосвітніх шкіл міста.

Незвичайну казкову хореографічну виставу студенти підготували під керівництвом викладачів кафедри хореографії та художньої культури Ольги Бикової, Ірини Грошовик, Людмили Гекалюк. Творча робота викладачів та студентів – це підкріплена практикою теорія з таких дисциплін: «Мистецтво балетмейстера», «Основи акторського мистецтва і режисури в танці», «Народний костюм», «Гімнастика», «Основи сценічного руху», «Основи сценарної роботи».

…Зала переповнена дитячим шепотом. Всі в очікуванні. Нарешті світло гасне. Таємниче звучить голос: «З давніх-давен люди гадали: «Як утворилась Земля? Як з’явилося життя на ній?». Вони вигадували історії, щоб дати відповідь на це питання. Розказували про богів, їхні подвиги і все це передавалося з покоління в покоління. Але не всі історії є вигадкою, так як і наша…Сьогодні ви почуєте розповідь про безстрашну Моану, дочку вождя маленького племені на острові Тихого океану, яка більш за все на світі мріє про пригоди і приймає рішення відправитися в небезпечну морську подорож. Але чи вистачить у неї сміливості перетнути океан, чи стане їй сили битися зі страшними чудовиськами та мудрості, аби зруйнувати древнє закляття? Згодом ми це дізнаємось…»

Концертну програму відкривали «мешканці» морських глибин: акули, дельфіни, морські зірки… З першої хвилини свята присутні відчули прохолоду блакитного океану, спеку від розжареного на сонці білого піску, хвилювання втечі від піратів…

Уривки з мультфільму «Моана» чергувалися з прекрасними танцями студентів, а діти захоплено дивилися на сцену. Ще б пак – не кожного дня відправляєшся в подорож Тихим океаном!

Артисти підкорили серця маленьких глядачів яскравими виступами. Головні ролі виконували: Моана Ваялікі - головна героїня мультфільму – студентки 3 курсу Ілона Заіка (в дитинстві); Юлія Лисак (в дорослому житті); Мауї легендарний напівбог, який втратив свої сили – студентка 3 курсу Уляна Канарчук, богиня життя Те Фіті – Люба Шестопал (студентка 3 курсу), Те Ка - озлоблена еманація Те Фіті — Валерія Куценко (студентка 2 курсу), Океан – студентка 3 курсу Ольга Оніщук, Студентка 3 курсу Тетяна Курудімова виконувала одразу дві ролі — краба Таматоа й Тали (бабуся Моани).

У фіналі свята завідувач кафедри хореографії та художньої культури доцент Людмила Андрощук подякувала студентам за блискучі постановки.

«У дитинстві особливо яскраво сприймаються звуки, запахи і образи, лише потім настає година осмислення», – писав Джон Бетжемен. Надіємось, що малеча не просто зачарувалась яскравими костюмами, ритмічними танцями, дивовижною музикою, але й зрозуміла ідею театральних дійств – в житті немає нічого неможливого. Нам під силу все! Головне – мріяти, вірити і пливти вперед.

Довідково

«Моана» (англ. Moana) - 56-й повнометражний мультфільм Walt Disney Animation Studios. Спочатку сюжет цього фільму був описаний як «історія міфічного пригоди, що сталася 2000 років тому в островах південної частини Тихого океану». Режисерами фільму виступили Джон Маскер і Рон Клементс, а композитором - Марк Манчіна. Світова прем'єра відбулася 23 листопада 2016 року.,

Три тисячі років тому великі мореплавці з Полінезії відкрили безліч островів в Тихому океані. Однак потім з незрозумілих причин їх подорожі припинилися на довгий час. Моана, безстрашної шістнадцятирічної дочки вождя племені Мотунуі, не дає спокою думка про те, чому її племені не можуть запливати далі рифа, що оточує їх острів. Моана вирішує допомогти своєму народу повернутися до мореплавання. Об'єднавшись з напівбогом Мауї, дівчина відправляється в неймовірну подорож у відкритий океан. Попереду героїв чекають зустрічі з дивними істотами, чудеса і безліч пригод.

Пресцентр УДПУ