Студенти університету за всю 90-річну історію його існування завжди були і залишаються активними членами освітнього процесу, вони самостійно вирішують питання навчання і побуту, захисту прав та інтересів студентів, а також беруть участь в управлінні Університету.

Хоча у буремному 1930 році студентам довелося долати значні труднощі із харчуванням, одягом та підручниками, але незважаючи на це, вони здобували якісну освіту. У роки Великої Вітчизняної війни викладачі та студенти першими створили народне ополчення, з честю захищали державу на фронтах і в партизанському підпіллі, працювали у госпіталях. Чимало з них не повернулися з фронту…

У післявоєнні роки студенти разом із викладачами відновлювали матеріально-технічний стан будівель та обладнання, самостійно заготовляли дрова для опалення приміщень. Під час канікул їм доводилося працювати на будовах і сільськогосподарських роботах у різних куточках нашої держави. Вони отримували нагороди за трудову діяльність.

Студенти Університету завжди жили проблемами своєї держави, тому під час Революції гідності та бойових дій на Сході серед перших захисників України були студенти та випускники Університету. Сьогодні воїни російсько-української війни навчаються в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини, стають висококваліфікованими спеціалістами і займають гідне місце у розбудові держави.

Сучасні студенти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини є повноправними та конструктивними партнерами в його управлінні, впливають на організацію, зміст та результати освітньої діяльності. Здобувачі вищої освіти є не лише споживачами освітніх послуг та сервісних служб Університету, а й активними членами університетської спільноти. Тому першочерговим завданням Університету є підтримка студентської ради як осередку формування громадянської компетентності студентської молоді, розвитку і модернізації освітнього середовища ЗВО, виявлення потенційних лідерів, вироблення у них навичок управлінської та організаторської роботи, формування майбутньої еліти нації.

Під час навчання студенти активно інтегрують з громадським середовищем міста Умань: вони є активними учасниками «Академії молодіжного лідера» при Уманській міській раді, членами Молодіжної ради міста Умань, студради при Міністерстві інформаційної політики в Україні. Студентська рада є організатором та активним учасником заходів різного рівня та спрямування, що проходять в Університеті, місті, області та країні. Студенти УДПУ брали участь в обговоренні типового Положення про органи студентського самоврядування у Міністерстві освіти і науки України, стали учасниками «Програми розвитку лідерського потенціалу університетів України», проекту «Молодь змінить Україну» тощо.

Завдяки спільним зусиллям керівництва та громади міста, активної участі наших студентів та професорсько-викладацького складу Умань отримала міжнародний статус кандидата престижної світової ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді» та виборює право називатися молодіжною столицею України!

За активну участь у громадському житті Університету і міста, розвиток студентського самоврядування студенти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини отримують відзнаки від ректора та керівництва міста.

В місті Умань та нашому Університеті створена особлива атмосфера конструктивної взаємодії, що стимулює студентів до активної діяльності, які одночасно є її учасниками, ініціаторами та організаторами.

Пресцентр УДПУ