27 березня світ відзначає Міжнародний день театру. В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини це також привід для святкування, адже майже двадцять років у ЗВО  успішно діє свій театр.

Студентський народний театр драми та комедії Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини має багату та цікаву історію становлення й розквіту. Засновницею та ідейною натхненницею театру стала художній керівник, режисер-постановник та сценарист, нині заслужений працівник культури ‒ Наталія Алексеєва.

Студентський народний театр драми і комедії створено у 2000 році, а уже в 2004  йому було присвоєно почесне звання «Народний». За двадцять років насиченої діяльності театр досягнув значних успіхів та підкорив серця  глядачів. А почалося все з вистави за мотивами твору І. Нечуй-Левицького «Кайдашева сім'я». Відтоді було реалізовано цілу низку театральних проектів, що втілились у  вистави: «За двома зайцями» М. Старицького, «Наймичка» Т. Шевченка, «Ніч перед Різдвом» М. Гоголя, «Наталка-Полтавка» Г. Квітки-Основ’яненка, «Украдене щастя» І. Франка та багатьох інших. У репертуарі театру, окрім класичних творів, є реалізація й сучасних п'єс та адаптація казок для дітей. З грандіозним успіхом пройшли прем’єри вистав «Останній гречкосій» та «Безодня» авторства  Заслуженого діяча мистецтв України, режисера та актора Львівського театру ім. М. Заньковецької Ореста Огородника.

У репертуарі театру є телевистави. У 2015 році до 85-річчя УДПУ імені Павла Тичини колектив театру порадував своїх шанувальників телевиставою за мотивами твору І.Карпенка-Карого «Безталанна», зйомки якої відбувалися у с. Кіблич Тростянецького району.

Колектив театру активно долучається до загальноуніверситетських та міських заходів, проводить майстер-класи з театрального мистецтва та акторської майстерності для школярів, керівників творчих колективів сільських будинків культури області.

Підтвердженням високої професійної майстерності Студентського народного театру драми та комедії слугує ціла низка нагород, Гран-прі Всеукраїнських і Міжнародних фестивалів та конкурсів театрального мистецтва. Зокрема, у 2014 році – Диплом І ступеня на Всеукраїнському театральному фестивалі «Театральний форум – 2014» (м. Ворзель); 2015 року колектив став лауреатом І премії на Всеукраїнському театральному фестивалі «Театральний форум – 2015», презентувавши фільм-виставу «Безталанна» (м. Гостомель).

Актори колективу також відзначені почесними нагородами: Максим Турчинський став Лауреатом І премії на Міжнародному професійному конкурсі читців-гумористів імені Андрія Сови (м. Одеса) та лауреатом І премії на міжнародному фестивалі «Квітуча Україна» у номінації «Художнє читання». На Всеукраїнському конкурсі «Веселий настрій» (м. Одеса) отримав І місце одразу в двох номінаціях. У виставі «Останній гречкосій» отримав титул «Король епізоду».

З нагоди свята зичимо художньому керівнику та всьому колективу  невтомності, снаги та натхнення, цікавих постановок і аншлагів на всіх виставах! Нехай театральна муза не полишає й дарує змогу втілювати все нові й нові художні образи на втіху глядачам.

Пресцентр УДПУ