Нове тисячоліття осяяло життя Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини зорею театрального мистецтва. Адже саме у 2000 році був створений студентський Театр драми і комедії. Ініціатором такої визначної події була доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України Наталія Семенівна Побірченко – тоді директор Інституту соціальної та мистецької освіти, а сьогодні – ректор університету. Очолила театр Алексеєва Наталія Дмитрівна, яка має режисерський талант та прекрасні організаторські здібності.

 

 

За 10 років сталося чимало яскравих подій. Творчість, майстерність, оригінальність і закоханість у мистецтво всіх учасників театру стали запорукою того, що у 2004 році театр отримав почесне звання «Народний самодіяльний колектив».

У репертуарі театру вистави за творами класиків української літератури: «Кайдашева сім’я», «За двома зайцями», «Катерина», «Наталка-Полтавка», «Назар Стодоля», «Ніч перед Різдвом», «Наймичка», «Сватання на Гончарівці» та інші.

Кожен спектакль театру дарує глядачам яскраві враження та гарний настрій, адже у виконанні студентів знайомі образи оживають зовсім у новому, часом несподіваному вигляді. Інтриги додає те, що всі актори – це студенти різних факультетів, які у повсякденному житті гарно навчаються, конспектують лекції, відповідають на семінарських заняттях, а на сцені перевтілюються і стають невпізнанними. Серед випускників університету, які пройшли незабутню школу театральної майстерності, варто назвати Дениса Марчука, Олену Веснянко, Зою Чернегу, Мар’яну Малиновську, Ігоря Шепеляка, Івана Козловського. Сьогодні у театрі грають кращі студенти університету – відмінники навчання, члени студради університету, переможці наукових конкурсів та олімпіад – Мар’яна Басіста, Олександр Патара, Яна Панасюк, Сергій Зубрійчук, Віта Гребенюк, Геннадій Плаксюк, Сергій Семенко, Максим Килимистий та інші. Грати у студентському театрі – велика честь і естетична насолода, адже тут створені всі умови для саморозвитку та самореалізації кожного.

Свій десятилітній ювілей театр відсвяткував новою постановкою «Безталанної» І. Карпенка-Карого у переповненій залі міського Будинку культури. Вистава отримала схвальні відгуки всіх глядачів, а керівництво університету нагородило акторів Почесними грамотами та цінними подарунками. Режисер театру також була удостоєна відзнаки президії Черкаського обкому профспілки працівників освіти і науки України.

Тож побажаємо колективу театру і надалі дарувати своїм шанувальникам радість і насолоду від акторської гри, нових цікавих постановок і вдячних глядачів!