Студентка 5 курсу факультету іноземних мов УДПУ Аліна Потапенко впродовж 2016/2017 навчального року навчалася за програмою академічної мобільності в Печському університеті і нині поділилася досвідом перебування в Угорщині.

"Difficult roads lead to beautiful destinations", - ці на перший погляд прості слова стали девізом нового періоду мого життя, вони мене надихають і дають поштовх для нових звершень. Майже рік тому моє життя кардинально змінилося: я отримала довгоочікуваний лист про зарахування в найстаріший університет Угорщини. Саме тоді й зрозуміла, що мрії здійснюються, головне чогось сильно захотіти і, звичайно, впевнено йти до своєї мети.

Я чимало чула про програми мобільності, що пропонує наш університет, різні гранти та стипендії, завдяки яким студенти мають можливість навчатися за кордоном абсолютно безкоштовно. Не вірила в це, поки не спробувала. Весною 2016 року я подала документи на 4 різні стипендії, і як результат отримала позитивні відповіді з двох університетів — Печського (Угорщина) та Пекінського (Китай). Вибір був складним, однак для початку вирішила обрати навчання в Європі.

Саме так з 1 вересня 2016 року я стала студенткою одного з найпрестижніших університетів Угорщини. Спочатку було важко, адже на той момент я була абсолютно сама, не знала, що очікувати і з чого починати. На щастя, в перший навчальний день я зустріла багато хороших та позитивних людей, які допомогли мені адаптуватися та повноцінно жити в новій країні. Висококваліфіковані викладачі Печського університету стали справжніми друзями і завжди йшли назустріч. Кожен семестр я вивчала по 8 нових предметів, всі дисципліни були надзвичайно інформативними та цікавими. Безцінною була й мовна практика, я поглибила знання з англійської мови і вийшла на новий для себе рівень. Окрім того, в Печському університеті студенти мають цікаве дозвілля: позанавчальні заняття, різні секції, організації та спільноти урізноманітнюють життя молоді.

Безперечно, теплі спогади та незабутні враження залишилися і від подорожей. За академічний рік мені вдалося відвідати 8 країн та більше 12 міст, познайомитися із новими людьми та зробити більше 1000 фото.

Із впевненістю можу сказати, що 2016-2017 навчальний рік був найкращим, найяскравішим та найпродуктивнішим у моєму житті. Перш за все, я отримала можливість навчатися у Європі і пізнати їх систему освіти, черпнула багато знань та корисної інформації, одержала колосальний безцінний досвід. А ще відкрила для себе нові горизонти, досягнула певних цілей, познайомилася з новими цікавими людьми. А найголовніше - втілила заповітну мрію і довела собі, що все можливо.

Я щиро вдячна рідному Уманському державному педагогічному університету, кваліфікованим викладачам і координаторам з міжнародної діяльності за унікальну можливість стати студентом європейського університету. Впевнена, що без їхньої допомоги та підтримки нічого б не вийшло.

 

Пресцентр УДПУ