В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини пройшов антикорупційний семінар, на якому студенти вишів міста змогли дізнатися про дієві механізми боротьби з корупцією в навчальних закладах.

Представники Студентського антикорупційного бюро Микита Андрєєв (голова бюро), Олександра Новик та Микита Євстіфеєв донесли до аудиторії багато корисної інформації та поділилися прикладами з власної практики, успішними адвокасі-кампаніями по боротьбі з корупційними схемами у ВНЗ. До слова, з подачі бюро вже порушено п’ять судових справ щодо неправомірних дій провідних вишів України.

Під час проведення семінару відбулася презентація Студентського антикорупційного руху. Нагадаємо, що такий важливий у нинішній час студентський проект як Студентське антикорупційне бюро стартував у лютому нинішнього року, коли у Кіровограді відбувся Всеукраїнський студентський антикорупційний форум. Тоді у заході взяли участь більше 100 студентських лідерів з усіх регіонів України. Вони обмінялись досвідом успішних антикорупційних кампаній, прослухали курс тренінгів та обговорили подальші спільні дії в боротьбі з корупцією у вищих навчальних закладах. Результатом Форуму стало ухвалення резолюції та створення Студентського антикорупційного бюро. Як бачимо, воно стає майданчиком, об’єднуючим студентські антикорупційні ініціативи. Студентські активісти проводять антикорупційні семінари в усіх регіонах України для того, щоб студенти на місцях змогли отримати знання і досвід, необхідні для активізації антикорупційної діяльності.

Учасники антикорупційного семінару в УДПУ обговорили цілий ряд питань: законодавчі засади та інструменти боротьби з корупцією; корупція при вступі до вищих навчальних закладів; зовнішнє незалежне оцінювання як запобіжник корупції при вступі до вишу; боротьба з корупцією в навчальному процесі тощо.

Представники Студентського Антикорупційного бюро підкреслили, що їх підтримує ряд недержавних організацій і проілюстрували ряд установ, до яких слід звертатися у разі вияву корупційних схем різного характеру. Крім того, на прикладі Уманського державного педагогічного університету, студенти дізналися, яким чином можна моніторити крупні фінансові операції та тендери державних установ .

На семінарі студенти обрали голову уманського осередку Студентського антикорупційного бюро. Нею стала студентка 4 курсу факультету української філології УДПУ Наталія Груша. Вже невдовзі Уманський осередок САБ (Студентського антикорупційного бюро) почне активну діяльність в нашому місті. Тож побажаймо  йому успіхів!

Пресцентр УДПУ