Напередодні Нового року, свята, яке з нетерпінням чекають всі, а особливо маленькі діти, студенти факультету мистецтв УДПУ спеціальності «Хореографія» подарували глядачам розкішну різдвяну казкову феєрію — чарівну казку «Лускунчик» (музика П. Чайковського за мотивами однойменної казки Е. Гофмана).

Хореографічна вистава була підсумковою складовою частиною семестрового іспиту з дисциплін «Ансамбль» та «Підготовка концертних номерів» (керівники – викладач кафедри хореографії та художньої культури Ірина Грошовик та кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри хореографії та художньої культури Ольга Бикова).

Видовище на сцені справило на публіку незабутнє враження. Глядачі у залі відчули себе казковими героями, поринувши у вирій театралізованої хореографічної вистави. Їх радісні усмішки та щирі оплески стали кращою винагородою для студентів-хореографів та їх наставників.

Всі головні ролі виконували студенти 4 курсу Уляна Канарчук (міс Штальбаум), Тетяна Курудімова (Клара), Владислав Юр’єв (Фріц), студент 2 курсу Артем Мікаєлян (Дросельмаєр), Максим Свистун (Лускунчик), Світлана Лазюк (Коломбіна), Ілона Заїка (Арлекін), ляльки — Ольга Оніщук, Ольга Хухлей (іспанські), Любов Шестопал, Юлія Михайлова (східні); Вікторія Ольхов, Юлія Бабак, Ілона Заїка, Олександра Олійник (китайські); пастушки – Юлія Лисак, Світлана Лазюк. І лише роль Короля мишей зібрав студент 2 курсу Олександр Малий. Кордебалет також виконували студенти 2, 3 та 4 курсів факультету мистецтв, спеціальності «Хореографія» Надія Войтович, Аліна Галаган, Ілона Гончар, Анна Кабанюк, Олена Колос, Людмила Лісовська, Віталія Турані, Наталія Хава, Олена Хлівіцька, Каміла Цимбал, Ілона Шевчук, Марина Андрусьєва, Анна Горбань, Віталіна Діордіца, Наталія Мандюк, Аліна Павленко, Каріна Пушкіна, Інна Свінтак, Анастасія Семенчук, Ольга Ткаченко, Анастасія Тритяченко, Валерія Куценко, Ірина Копічак.

Учасники вистави та керівники висловлюють щиру подяку за допомогу та підтримку в організації вистави всьому колективу кафедри хореографії та художньої культури на чолі із кандидатом педагогічних наук, доцентом Людмилою Андрощук, а за художнє оформлення костюмів — старшому викладачу кафедри образотворчого мистецтва Олені Семеновій. Звукове та світлове оформлення вистави здійснив звукорежисер університету Олег Гончар, а фахівці І категорії центру культури та дозвілля «Гаудеамус» Людмила Дронь — фотозйомку; Володимир Кикоть — відео-зйомку.

Дивовижну різдвяну казку про чарівний світ дитячих мрій студенти показали у вихованцям Шевченківської спеціалізованої школи-інтернату та Шевченківського НВК, подарувавши маленьким і дорослим глядачам незабутні відчуття краси і свята.

Директор Шевченківської спеціалізованої школи-інтернату Ліна Терещенко стверджує, що багато радості приніс для дітвори подарунок-сюрприз — балет Петра Чайковського «Лускунчик» на 2 дії за однойменною казкою Гофмана у постановці студентів-хореографів факультету мистецтв Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. «Це був сюрприз не тільки для наших учнів, — розповідає Ліна Терещенко, — а й Шевченківського НВК. Більше трьохсот дітей, учителів не могла помістити жодна з наших актових зал, тому усіх нас гостинно запросили до місцевого коледжу. Багато дітей знайомі з казкою Гофмана «Лускунчик», але ніхто з них не бачив, як у рухах, у музиці можна передавати почуття, думки, емоції людей. Чудесна музика, гарні костюми юних артистів, їх хвилювання, старанність панували у вщерть заповненому залі (більше 350 глядачів) і повна тиша… Навряд чи на якому уроці вчителю вдасться домогтись більше години утримувати в учнів таку увагу і зацікавленість. Протягом всього дійства не було жодного зауваження ні одному учню тієї чи іншої школи.

За такий дорогий і чудовий подарунок спасибі декану факультету мистецтв Інні Терешко та завідувачу кафедри хореографії та художньої культури Людмилі Андрощук, які організували і очолювали приїзд і виступи студентів у нас, в с. Шевченковому. Спасибі їм також і за зустріч з майбутніми випускниками шкіл, проведену з ними профорієнтаційну роботу, ознайомлення з новими умовами вступу у вузи в 2018 році.

Велике щире спасибі, низький уклін за увагу до дітей, до школи ректору університету Олександру Безлюдному, викладачам Ірині Грошовик та Ользі Биковій».

Отож талановиті, наполегливі, закохані в мистецтво танцю викладачі та студенти кафедри хореографії та художньої культури балету факультету мистецтв УДПУ не помилились із вибором вистави, адже «Лускунчик» – один із найпопулярніших у світі балетів, який у багатьох країнах став частиною новорічно-різдвяного ритуалу.

Пресцентр УДПУ